Magazin > Lepota & telo
75 ogledov

Nevarna poletna obutev

obutev
1/5
promocijsko gradivo
Za pogoste poškodbe stopal je največkrat kriva neprimerna obutev. Ortopedi postavljajo udobje pred modo.

Najpogostejše deformacije stopala nastanejo zaradi neprimerne obutve. Vendar to ni edina težava, ki jo povzroči izbira neustrezne obutve. Ameriški zdravnik Mehmet C. Oz je v priljubljeni oddaji Dr. Oz razložil, kakšne nevarnosti povzroča poletna obutev. Da bi se izognili nevšečnostim in poškodbam, ameriško združenje ortopedov priporoča trpežno obutev, ki mora zagotoviti ustrezno blaženje in stabilnost, imeti mora dober oprijem ter ne sme biti pretežka in ne sme žuliti.

Japonke

Najbolj priljubljena poletna obutev je v zadnjem mesecu požela največ kritik. Japonke povzročajo težave pri hoji, bolečine v podplatih in kolenih ter celo v kolkih in zadnjici, kar lahko vodi do trajne deformacije. Čeprav se zdi, da so udobne, so v resnici vse prej kot to, saj nogi ne zagotavljajo potrebne opore.

Platforme

Polna peta ne omogoča dovolj stabilnosti in lahko povzroči zvin gležnja. Težava se pojavi pri čevljih, ki imajo platformo višjo od pet centimetrov. Nižja peta naj bi bila stabilnejša in naj ne bi povzročala podobnih težav.

Balerinke

Strokovnjaki pravijo, da lahko tudi balerinke deformirajo stopala, saj pri hoji povzročajo iztegovanje meč in naprezanje ahilove tetive, močna bolečina pa se lahko pojavi tudi nekaj dni po nošenju. Glavni razlog tiči v popolnoma ravnem podplatu, ki se ne prilega naravni obliki stopal, razlagajo ortopedi, ki predlagajo nošenje čevljev z 2,5 centimetra visoko peto, s čimer bi ženske stopalom naredile najmanj škode.

Visoke pete

Z vrtoglavimi petami ne gre pretiravati. Zmerne pete od treh do štirih centimetrov so sprejemljive, višje pa povzročijo obremenitve srednjega dela stopala, skrajšanje mišic ahilove kite in obremenitev zadnje lože goleni.

Sandale s paščki

Ureznine in poškodovana koža so posledica čevljev s paščki in dekorativnimi vrvicami. Težava se pojavi zaradi visokih temperatur, ki povzročajo izdatno znojenje. Koža se navlaži, drgnjenje paščkov ob njo pa lahko povzroči poškodbe, največkrat okoli gležnjev. Da bi preprečili ureznine, ortopedi svetujejo uporabo pudrov in zmerno zategovanje čevljev. Če se le da, naj bo med kožo in paščkom en prst prostora, saj drgnjenja tako ne bo.

Obutev ne sme oteževati vožnje! Nova prometna zakonodaja, ki je začela veljati 1. julija lani, sicer ne določa omejitev oziroma obveznosti, ki bi se nanašale na oblačila in obutev voznikov motornih vozil, udeleženih v javnem cestnem prometu, pravi Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi pri policiji. Torej vožnja z japonkami in natikači ni prepovedana. Policija pa voznikom svetuje tako obutev, ki ne otežuje same vožnje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.