Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Ob vadbi aminokisline

Veliko vaj za oblikovanje mišic lahko izvajate tudi sami doma. (Foto: Shuttersto Žurnal24 main
Pridobivanje mišic. Brez rednega treninga in pravilne prehrane ni uspeha.

Telo lahko do plaže spravite v formo tudi brez škodljivih dodatkov. Ponujamo vam nekaj bistvenih nasvetov.

Vsak drugi dan trening
"Najbolj priporočljivo je opraviti trening vsak drugi dan v kombinaciji z vadbo za moč na utežeh in kardiovadbo (tek, kolo)," svetuje nutricionistka in vaditeljica pilatesa Maja Jeereb. Prvi rezultati naj bi bili vidni po štirih oziroma šestih tednih redne vadbe in pravilne prehrane.

Za tvorbo novih mišic sta potrebni pozitivna energijska bilanca in ustrezna količina gradnikov za mišice.
Maja Jeereb, nutricionistka in inštruktorica pilatesa
Uživajte aminokisline
"Za gradnjo mišic pa v največji meri pripomorejo aminokisline, saj preprečujejo razgradnjo mišic," pojasnjuje Jeerebova. Esencialnih aminokislin je osem in te je treba zaužiti s hrano. "Če želite, da bo telo iz stotih gramov mešanice živil ustvarilo 7 gramov lastnih beljakovin, pravilno kombinirajte – stročnice z žiti, jajci in oreščki, pšenico z jajci in mlekom, testenine z grahom."

Bejakovine zmerno
"Pretiran vnos beljakovin privede do pretirane produkcije urina, ki je zelo zgoščen. Ena izmed možnih posledic je tudi razvoj ledvičnih kamnov," opozarja Jeerebova. Pijte dovolj vode.

Izogibajte se aspartamu
Živila z oznakami lahko, dietno ali brez sladkorja vašemu telesu pogosto naredijo več škode kot koristi, saj vsebujejo nezdrava umetna sladila. "Opozorila bi, da se izogibate predvsem vsem izdelkom, ki vsebujejo umetno sladilo aspartam," pravi Jeerebova. "Že samo en liter pijače, oslajene z aspartamom, namreč vsebuje okoli 56 miligramov metanola, največji vnos metanola pa naj ne bi presegel 7,8 miligrama na dan." Pri nakupu športnih pijač in prehrane zato pazljivo preberite deklaracijo in ne nasedajte lažnim oznakam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.