Magazin > Lepota & telo
25 ogledov

Očistite telo strupov

Med postom izgubite v povprečju pol kilograma na dan. Vendar pa je za vzdrževanj Žurnal24 main
Vedno večja obremenjenost organizma z nezdravim načinom prehranjevanja in različnimi oblikami stresa lahko pripelje do bolezni.

Postopno. "Razstrupljanja se moramo lotiti postopno in najbolje je, da se ga lotimo na vseh ravneh – telesni, duševni in duhovni. Pomembno je, da imamo med postom dovolj časa za razstrupljanje, ne samo telesa, ampak tudi svojih miselnih, čustvenih in vedenjskih vzorcev," nam je zaupala nutricionistka Mojca Cepuš.

Najučinkovitejši je post. Cepuševa nam je pojasnila, da je najučinkovitejši način čiščenja organizma post. Ta ne pomeni stradanja, kot marsikdo misli. Ker se za post odločimo zavestno, se razlika med stradanjem in postom najbolje opazi v duševnem počutju. Ljudje, ki  se postijo, imajo dovolj ali več energije za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti kot po navadi. Nemalokrat se zgodi, da so ljudje med postom ustvarjalnejši, dejavnejši in tudi veselejši kot sicer.

Kako začeti? Prvi dan posta je zelo priporočljivo napraviti klistir, saj se tako pospeši izločanje strupov iz organizma. Med postom bi morali iti vsak dan na veliko potrebo; če ne gre po naravni poti, je treba klistir ponavljati vsak dan, najbolje zjutraj. Sledi suho masiranje s krtačo po celem telesu, ki traja okoli 10 minut. Koža je največji organ, in če je dobro prekrvavljena, lažje izloča strupe. Sledi izmenično prhanje s hladno in toplo vodo, ki prav tako pospeši prekrvavitev. Priporočajo se tudi lažji telesni napori, kot so sprehodi ali lahen
tek.

Tekočina je nujna. Čez dan moramo spiti vsaj tri litre razredčenega sadnega ali zelenjavnega soka. Najboljši so seveda sveže iztisnjeni sokovi iz neškropljenega sadja. Pijete lahko tudi čaje ali zelenjavne prevretke. Pijte
tiste sokove, ki so vam najljubši in vam najbolj teknejo. Sokovi morajo biti vedno razredčeni z vodo, saj bi bila v nasprotnem primeru količina sladkorja, ki ste ga zaužili naenkrat, prevelika.

Post ni stradanje. Med pravilno vodenim postom nismo v nevarnosti in ne čutimo lakote. Stradanje se začne, ko telo porabi vse rezerve in z očitnimi znaki pokaže, da se je treba začeti prehranjevati. Če tudi po tem nadaljujemo življenje brez hrane, je postenje lahko smrtno nevarno. Večina ljudi se brez težav posti od 30 do 40, nekateri tudi do 60 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.