Magazin > Lepota & telo
3635 ogledov

Po 40. letu potrebujete drugačne diete

dieta, ženska, pas, meter Shutterstock
Kaj morate o hujšanju po 40. letu vedeti.

Presnova se znatno upočasni že prej, po 40. letu pa je to še bolj očitno. To pomeni, da se bodo maščobne blazinice na bokih in seveda tudi drugod nalagale še hitreje kot prej. Temu dejstvu se ne more izogniti nihče, lahko pa se izognemo maščobnim blazinicam. Povedali vam bomo, kako.

Napotki za uspešno hujšanje

1. Začnite z zdravniškim pregledom
Samo sprememba jedilnika ne bo prinesla želenih rezultatov. Uspešno boste shujšali in želeno težo obdržali le, če se boste zadostno gibali. Če že dalj časa niste dobro pretegnili okončin, bi bilo dobro, da pred vpisom v fitnes obiščete zdravnika. Svetoval vam bo, na kaj morate biti pozorni in kakšni športi so za vas glede na vaše zdravstveno stanje primerni.

2. Pravi šport
Poiščite si vadbo, ki vas bo veselila. Po 40. letu telo začenja tudi hitreje izgubljati mišično maso, zato je pomembno, da se ukvarjate tudi z dvigovanjem uteži oziroma da delate vaje z lastno težo. Več, kot boste imeli mišic, hitrejša bo vaša presnova. Strokovnjaki sicer priporočajo, da se dvakrat na teden ukvarjate s športom za moč, trikrat na teden pa s kardio vadbami, s katerimi boste kurili kalorije.

3. Izogibajte se stresu
Ko smo v stresu, se v telesu dvigne raven hormona kortizol, zniža pa raven sladkorja v krvi, kar povzroča napade lakote. Ko opazite, da ste preveč napeti, si vzemite trenutek za dihalne vaje.

4. Dober spanec
Tudi nezadosten spanec upočasnjuje presnovo.

5. Dan za razstrupljanje
Vsaj en dan na teden posvetite razstrupljanju telesa. Nekaj nasvetov najdete na tej povezavi.

6. Pazite na vnos beljakovin
Mišice potrebujejo beljakovine, zato poskrbite, da bo na vašem jedilniku na dan vsaj 1 do 1.2 grama proteinov na vašo telesno težo. Jejte ribe, jajca, pusto meso, skuto, sir, lečo, tofu, fižol … Pa ne pozabite na sadje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.