Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Po maratonu pivo ni dovolj

tek Shutterstock
Po teku utrujene mišice potrebujejo pravo hrano in dovolj počitka za regeneracijo.

“Tekači, ki bodo v nedeljo nastopili na Ljubljanskem maratonu, se morajo zavedati, da se s prihodom v cilj sicer ustavi merjenje tekmovalnega časa, za naš organizem pa tekmovanje še zdaleč ni končano,” pravi dietetičarka in športnica Anita Kos. “Prva naloga takoj po prihodu v cilj je zato nadomeščanje izgubljene telesne tekočine, elektrolitov in energije, s čimer bomo najbolje poskrbeli za hitro in učinkovito regeneracijo,” pojasnjuje.

Če nimate apetita, pijte

Po teku se pogosto zgodi, da ne čutite lakote. “V takšnem primeru so bolj kot trdna hrana primerni napitki. Najbolje je torej, da posežemo po sladkih napitkih, ki po možnosti vsebujejo nekaj soli, odlična izbira pa je tudi mesna juha,” svetuje Kosova.Ne bo narobe, če med oblačila, ki jih imate pripravljena za po tekmovanju, dodate še kakšno mleko z okusom ali sadni jogurt. “Oba vsebujeta ogljikove hidrate in beljakovine, ki bodo pripomogli k dobri regeneraciji,” pojasnjuje dietetičarka. Slana hrana bo dodatno pripomogla k boljši rehidraciji, zato ta dan ni zadržkov glede dosoljevanja.

Masaža pomaga

Regeneracija. “Masaža blaži krče, zmanjša učinke bolečin v mišicah, povečuje izločanje nakopičene kisline in drugih strupenih snovi iz krvi ter izboljša pretok krvi v tkiva, zato je pri regeneraciji po maratonu bistvenega pomena,” pravi osebna trenerka Jasna Zagrajšek. “Z masažo boste izboljšali proces regeneracije in v mišicah zmanjšali ali odpravili posledice mikropoškodb, ki bi se sicer kopičile in se morda celo stopnjevale v resno poškodbo,” dodaja. Po maratonu si torej le privoščite nekaj razvajanja, saj ste si ga zaslužili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.