Magazin > Lepota & telo
483 ogledov

Po menopavzi več seksa

menopavza, gospa Shutterstock
Mit, da si ženske v zrelih letih ne želijo več spolnosti, ne drži.

Želja po spolnosti pri ženskah v zrelejših letih nikakor ne izgine, v veliko primerih pa ostane neizpolnjena. Sedemletna študija, ki so jo v Ameriki opravili na več kot 27 tisoč ženskah, starih od 50 do 79 let, je namreč pokazala, da bi si jih veliko želelo pogostejših spolnih odnosov. “K meni prihaja veliko žensk v menopavzi, ki jih zanima, kaj storiti, da bi bila spolnost takšna kot pred menopavzo, tako da izsledki raziskave po mojih izkušnjah zagotovo držijo,” pravi ginekologinja Marjeta Uršič Vrščaj.

Hormoni, mazila, kreme

Najpogostejša ovira v menopavzi je predvsem suha nožnica, za kar pa ima ženska na voljo več rešitev. “Zdravnik lahko predpiše različna nadomestna hormonska zdravila, ki povečajo prekrvavljenost vsega telesa, lahko pa ženska uporablja samo mazila z estrogeni za uporabo v nožnici,” pojasnjuje Uršič Vrščajeva. Pomaga lahko celo otroška vlažilna krema. Pozanimajte se pri zdravniku ali povprašajte v lekarni.

Ženske danes živijo bolje

Na večjo željo po spolnosti vpliva tudi drugačen življenjski slog. “Mislim, da ženske bolj zdravo živijo, se počutijo mlajše in bolj spočite, zato se je dojemanje menopavze v zadnjem času zelo spremenilo,” razmišlja ginekologinja. “Delež žensk, ki ne skrbijo zase in zanemarjajo svoje zdravje, je vse manjši. To obdobje želijo živeti čim bolj kakovostno, kar je tudi moškim v zadovoljstvo, saj so tudi sami po 50. in 60. letu še zelo aktivni in si želijo kakovostne spolnosti,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.