Magazin > Lepota & telo
54 ogledov

Pogosto prehlajeni? Pojdite v savno

Savna Shutterstock Fotografija je simbolična.
Za okrepitev imunskega sistema strokovnjaki svetujejo infrardečo savno. Z rednim savnanjem se možnosti prehlada bistveno zmanjšajo.

Če savnanje izvajate redno in pravilno, dokazano krepi imunski sistem. Priporočljivo je predvsem za tiste, ki so pogosto prehlajeni, imajo astmatične težave in bronhitis. Savnanje uničuje viruse, ki vročino veliko slabše prenašajo kot mi.

Po zadnjih raziskavah je za krepitev imunske odpornosti najučinkovitejša infrardeča savna. V študiji, ki jo je opravila British Medical Association, dva- do trikrat tedensko savnanje v infrardeči savni zmanjša možnost prehladov in drugih bolezni za 65 odstotkov.

V savno postopoma

“Savna je namenjena zdravim ljudem. Savnamo se na lastno odgovornost. Savnanje se ne priporoča bolnim ljudem, ki so občutljivi na vlago. Obisk savne se odsvetuje ljudem z vsemi akutnimi vnetnimi boleznimi, nalezljivimi boleznimi in vnetjem kože,” svetuje Maja Bele iz Term Krka.

Vsekakor pa se savnajte postopoma. Najdlje naj bi v savni ostali 15 minut, vsaj toliko pa naj bi trajalo tudi počivanje med enim in drugim savnanjem. Le najbolj utrjeni savnarji dobro prenašajo tudi daljše savnanje.

Ne hitite pod tuš

Po savnanju ne hitite takoj pod tuš, počakajte, da se dihalne poti ohladijo in kri dobi dovolj kisika. Tuširajte se najprej z mlačnim, nato pa s hladnim tušem. S potenjem boste izgubili veliko tekočine, ki jo je treba nadomeščati sproti. Poleg vode pijte tekočine z minerali in vitamini, ki jih med savnanjem izgubljate – denimo mineralno vodo in različne zeliščne čaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.