Magazin > Lepota & telo
245 ogledov

Polnozrnato ni nujno zdravo

zivljenje 03.03.14. zitarice, foto: shutterstock Shutterstock
Veste, kako pravilno uživati polnozrnata živila, stročnice, semenke in oreške? Predvsem bodite pozorni na to, da jih pred uživanjem namakate.

Pri številnih ljudeh se kljub uživanju zdrave prehrane pojavi pomanjkanje nekaterih pomembnih vitaminov in mineralov. Težave nastanejo zaradi nepravilnega pripravljanja hrane, predvsem žit, stročnic in semenk. "Nenamočene semenke, zrna in stročnice zavirajo absorpcijo vitaminov in mineralov, zaradi česar teh pomembnih hranil v telesu primanjkuje. Pomanjkanje vitaminov, mineralov in encimov pa moti in zavira optimalno delovanje celic, organov in hormonov ter tako vodi v resna zdravstvena tveganja," pravi Alja Dimic, prehranska terapevtka iz Centra Holistic.

Težava je v ovoju

"Vsa zrna v ovoju vsebujejo fitinske – organske kisline, v katere je vezan fosfor. Fitinska kislina se lahko poveže s kalcijem, bakrom, magnezijem, železom in cinkom ter zavira njihovo absorpcijo, zato lahko začne v telesu primanjkovati mineralov in se pojavi izguba kostne mase," pojasnjuje prehranska terapevtka.

Rešitev je namakanje

"Prehranske zaviralce in strupene snovi, ki so v ovoju zrn in semen, je mogoče zmanjšati ali odpraviti z namakanjem. To encimom in drugim koristnim organizmom v zrnju omogoča razgradnjo in nevtralizacijo velikega dela fitinske kisline," razlaga Dimičeva. Podobno meni svetovalka za individualizirano prehrano Nataša Klarič iz Nutrigenomike, ki pravi, da je namakanje učinkovito le, če se pravilno izvaja. "Namakanje oziroma fermentacija naj poteka v dobro zaprti posodi iz inertnih materialov, kot so steklo, keramika ali emajl, pri sobni temperaturi. Postopek bo najučinkovitejši, če boste namakali v filtrirani in po možnosti revitalizirani vodi z dodatkom limonovega soka, sirotke, jogurta, kefirja ali kislega mleka iz nepasteriziranega in nehomogeniziranega mleka," pravilni postopek namakanja opisuje Klaričeva.

Čas namakanja različen

Čas namakanja je odvisen od živila. "V nekaj manj kot sedmih urah namakanja zrnja v topli vodi se nevtralizira velik del inhibitorjev. Razpokana zrna namakajte čez noč, moko pa pri sobni temperaturi vsaj 12 ur; še boljši rezultati bodo po 24-urnem namakanju," pojasnjuje Dimičeva. "Stročnice je treba namakati v vodi vsaj 12 ur pred kuhanjem," dodaja, Klaričeva pa pravi, da je najoptimalnejši čas namakanja stročnic 36 ur, pri čemer najboljši rezultat dosežete z večkratnim menjavanjem vode.

Izboljšuje prebavljivost

Živila morajo biti vedno pridelana, pripravljena in zaužita tako, da telesu zagotovijo največjo korist in ne naredijo nobene škode. Namakanje mehča ovoj in začne se proces kaljenja, ki povečuje vsebnost mineralov. Poleg tega postopek spodbuja hitrejše kuhanje in izboljša prebavljivost namočenih živil.

Osem razlogov za namakanje:

1. Za odpravo ali zmanjšanje fitinske kisline

2. Za spodbujanje proizvodnje koristnih encimov

3. Za povečanje količine vitaminov, predvsem vitaminov B

4. Za razgradnjo glutena in 
lajšanje prebave

5. Za lažjo absorpcijo beljakovin

6. Za preprečitev pomanjkanja mineralov in izgube kostne mase

7. Za nevtralizacijo strupov v debelem črevesu in za čisto debelo črevo

8. Za preprečevanje številnih bolezni in ohranjanje dobrega zdravja

Amarant, hrana za bogove in kralje

Po izročilu mehiških Indijancev je amarant živilo, ki so ga uživali bogovi in kralji. Hranljivo živilo vsebuje vrsto vitaminov in mineralov ter je bogato z beljakovinami, maščobnimi kislinami omega 6, vlakninami in esencialnimi aminokislinami. Pomembna sestavina amaranta so holesterolu podobne sestavine fitosteroli, ki telo varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi in različnimi vrstami raka, preprečujejo pa tudi zgodnje sivenje las. Amarant ne vsebuje glutena, zato je primeren za ljudi s celiakijo.

Meso med žiti

Beljakovinska kraljica med žiti je kvinoja, saj je znana kot popolno beljakovinsko živilo, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic, podobno kot meso in jajca. Kvinoja ima kar dvakrat več beljakovin od običajnih žit in manj ogljikovih hidratov, poleg tega pa zdrave maščobe. Skodelica kuhane kvinoje vsebuje kar 18 gramov beljakovin in devet gramov vlaknin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.