Magazin > Lepota & telo
95 ogledov

Poškodujejo jetra in DNK

oreški Shutterstock
Pri nas so jih letos našli v mleku, v Evropi pa jih vsako leto odkrijejo v najmanj 600 živilih.

Veterinarska uprava je pred kratkim v vzorcih mleka in krme z več slovenskih kmetij zaznala preseženo vrednost zdravju škodljivega aflatoksina B1; ta se je na slovenskem trgu živilskih izdelkov po podatkih inštituta za varovanje zdravja (IVZ) v prejšnjih letih sicer pojavil že večkrat. Trikrat so ga našli v suhih figah in enkrat v pistacijah, oba izdelka pa sta bila proizvedena v Turčiji in sta bila takoj po odkritju umaknjena s trga.

Genotoksični in rakotvorni

Aflatoksini so človeku lahko zelo nevarni. “Lahko se zgodi, da zaradi obilnega propada jetrnih celic jetra odpovedo,” pojasnjujejo na IVZ. “So genotoksični (lahko poškodujejo genski material, DNK) in rakotvorni ter verjetno teratogeni (lahko poškodujejo zarodek).” Kratkotrajna izpostavljenost velikim odmerkom toksina lahko povzroči akutno zastrupitev, škodljiv pa je tudi za zdravje živali.

Nevarni oreški in suho sadje

Pregled živil, ki so najpogosteje vsebovala aflatoksine, je pokazal, da so najnevarnejši zemeljski oreški (indijski oreški in arašidi), pistacije, suho sadje, rastlinska olja, koruza in začimbe, lahko pa so tudi v mleku. “Izpostavljenost mikotoksinom in aflatoksinom zmanjšamo na najnižjo možno mero z uživanjem pestre in mešane prehrane,” pravijo na IVZ. Ne jejte vedno enakih živil istega proizvajalca.

Kupujte, kjer je gneča

Živila, ki so bolj izpostavljena tveganju, da vsebujejo aflatoksine, kupujte v trgovinah, kjer je zaradi rednega dotoka strank reden tudi dotok novih izdelkov,” svetujejo na IVZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.