Magazin > Lepota & telo
233 ogledov

Posnemajte prehranjevanje prednikov

hrana Shutterstock
Prehrana po vzoru naših prednikov ni predelana, njena sestava in izvor pa sta nedvoumna.

Paleodieta je način prehranjevanja, ki posnema prehranjevanje naših prednikov v paleolitiku. Najpreprosteje povedano je paleohrana vsa hrana, ki je užitna tudi surova, na primer meso, ribe, jajca, zelenjava, sadje, oreščki in podobno.

Krompir prepovedan

Žitarice, koruza, krompir in stročnice brez kuhanja niso užitni, zato jih v paleonačinu prehranjevanja ni. Prav tako iz prehrane izločimo mleko in mlečne izdelke. S tem načinom prehranjevanja torej ne uživamo niti laktoze niti glutena, ki sta pogosta povzročitelja zdravstvenih težav.

Kava le izjemoma

Meso in zelenjava naj bosta ekološka, in če je mogoče, lokalna, prav tako sadje, ribe pa divje (negojene). Uporabljajte kokosovo ali domačo svinjsko mast, oljčno in laneno olje ter maslo. Med pijačami je na prvem mestu voda, pijete pa lahko tudi čaj ter kokosovo in mineralno vodo. Čeprav med začimbami ni omejitev, čim bolj omejite sol, sladkor pa je prepovedan. Po besedah bosega maratonca in paleologa Marka Robleka med živila, ki jih uživajte čim redkeje, čeprav so pogojno dovoljena, spadajo bučno olje, kava, rdeče vino, tekila, med in črna čokolada.

Zdravo prehranjevanje

Ena od glavnih prednosti tovrstnega prehranjevanja je, da temelji na nepredelanih živilih, torej sta njihova sestava in izvor jasna. Paleoprehranjevanje zato velja kot eden od najbolj zdravih načinov prehranjevanja. 
Dieta, ki je dober vir maščobnih kislin omega 3, je sicer bogata z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami.

Želja po sladkem

V prvih dneh prehoda na paleoprehranjevanje nekateri čutijo močno željo po sladkorju. "To je odziv telesa, ki se krčevito bori, da bi nazaj dobilo sladkor, na katerega je navajeno. Ta sindrom dejansko povzroči, da že s tem, ko sanjarite o sladkorju, trebušna slinavka povzroči izločanje inzulina, kar poveča občutek lakote. Po navadi simptomi po kakšnem tednu stroge paleodiete minejo in sladkornih napadov ni več," razlaga Roblek. Prav tako ima telo po navadi krizo zaradi odtegnitve ogljikovih hidratov, ki prav tako sčasoma mine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.