Magazin > Lepota & telo
27 ogledov

Posvetite se supergam

superge, tek Shutterstock
Oprema za tek. Poleti tecite v cenejših, za zimo kupite kakovostna oblačila.

Pri nakupu tekaških copat morate biti pozorni predvsem na lastnosti svojih stopal. “Če tega ne upoštevamo, skoraj zagotovo nastanejo poškodbe,” opozarja Blaž Kavčič, trener in direktor podjetja Pulz šport.

Videoanaliza teka

Strokovnjaki za tek svetujejo, da pri njih opravite video-analizo teka. “Na podlagi tega izbiramo med tekaškimi copati, ki imajo podplat na notranji strani trši ali mehkejši,” razlaga tekaški trener Urban Praprotnik, ki opozarja, da veliko ljudi kupi prekratke tekaške copate.

Vsaka ima svoje

Modeli tekaških nedrčkov so različni in vsaka tekačica mora sama najti takega, ki ji daje dovolj podpore. “Nedrček mora težo pravilno razbremeniti tudi prek hrbta, ne samo v predelu oprsja,” pravi Pulz športova trenerka Taja Naraks. Majice z všitim nedrčkom, ki tesneje objemajo prsi, so primerne za manjše do srednje velike prsi, za večje pa niso dovolj, dodaja Praprotnik.

Dražje je boljše

Oblačila iz sintetičnega materiala ne vpijajo znoja in s tem omogočajo boljše uravnavanje telesne temperature. “Oblačila za lepo vreme so lahko tudi malo manj kakovostna in ne ravno najdražja. Ko pa nas med vadbo ujame dež oziroma postane hladno, oblačila odigrajo pomembno vlogo. Biti morajo tanka, da omogočajo nemoteno gibanje, in zelo kakovostna, da kljubujejo vremenskim razmeram. Ta oblačila pa so navadno dražja,” razlaga Kavčič.

Nogavice primerno tesne

Če se odločate za kompresijske nogavice, ne smete izbrati pretesnih. Te objemajo meča in tako izboljšajo venski in limfni obtok, če pritiskajo preveč, pa lahko obtok celo otežijo, opozarja Praprotnik.

Ure, ki motivirajo

Ure in naprave z GPS-sistemi poleg časa merijo hitrost in nadmorsko višino, ocenjujejo potrebni čas do cilja in podatke prek spleta primerjajo z drugimi, ki imajo podobne naprave. “Te napravice so zagotovo dodatni motivatorji za vadbo,” meni Kavčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.