Magazin > Lepota & telo
38 ogledov

Pred smučanjem ne pozabite na jogo

meditacija asane Shutterstock
Smučanje. Kombinacija joge in različnih športov je vse bolj priljubljena.

Vaje. Preden se odpravite na smučišče, lahko za kondicijo in gibljivost sklepov poskrbite tudi s smučarsko jogo. "Koristno je izvajati več krogov pozdrava soncu, to je dinamičnega zaporedja 12 položajev. Izvajamo jih počasi, s poudarkom na raztegih in večanju gibljivosti sklepov, ter tudi hitreje, kar izboljša telesno pripravljenost," pravi Marta Perčič iz Društva Moja joga.

Za krepitev in ravnotežje

S položaji, kakršna sta stol in bojevnik, boste okrepili mišice stegen. Zadnje stegenske mišice boste podaljšali s kleščami in predklonom. Ravnotežje boste okrepili s položajem drevesa, z dinamičnimi vajami, kot je položaj metulja, pa boste okrepili kolenske vezi in vezi kolkov oziroma povečali gibljivost vseh sklepov. "Vemo, da obremenitev določenih mišic povzroča njihovo odebelitev in skrajšanje, zato so zelo pomembne sprostitve in raztegi," poudarja Perčičeva.

Pred smuko in po njej

"Pred odhodom na smučišče priporočam vsaj nekaj krogov pozdrava soncu, nekaj dihalnih vaj in kakovosten zajtrk," pravi sogovornica in dodaja, da po smučanju naredite še nekaj upogibov nazaj, torej položajev, ki krepijo hrbtne mišice, saj smo med smučanjem vseskozi nagnjeni naprej. "Priporočam kobro oziroma dvig bokov iz ležečega položaja ter vaje za vrat in ramena," pravi Perčičeva.

Komentarjev 1
  • bobo22 09:29 02.februar 2012.

    Če novinar nima ničesar pametnega za povedati (napisati), naj ne piše bedarij!!!