Magazin > Lepota & telo
43 ogledov

Predlogi za zdrav začetek dneva

hrana zajtrk sok jajce pomaranča Shutterstock
Pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, zato le poskrbite, da si boste že zjutraj privoščili veliko vitaminov in mineralov.

Ovsena kaša
Pozabite na kosmiče iz trgovine, saj so ponavadi polni sladkorja. Zjutraj si privoščite ovseno kašo z jogurtom in sadjem. Oves vsebuje proteine, vlaknine in vitamine, ki vam bodo ves dan dajali energijo in poskrbeli, da bo vaša koža zdrava in sijoča. Ovsena kaša je nasitna in ureja prebavo. 

Grški jogurt
Grški jogurt je močnega okusa in zelo kremast. Vsebuje veliko kalcija in beljakovin ter manj ogljikovih hidratov kot drugi jogurti. Ima pa tudi veliko maščob – okoli 10 odstotkov.

Grenivke
Če želite shujšati, zjutraj jejte grenivke. Strokovnjaki so s študijo dokazali, da že polovica grenivke pred obrokom pospeši izgubo kilogramov. Razlog zato je vlaknina pektin, ki pospešuje prebavo in v prebavnem traktu nabrekne, kar pomeni, da bomo hitreje siti. Grenivke poleg tega pozitivno vplivajo tudi na krvni tlak in raven holesterola v krvi. 

Banane
Ta sadež naj bi preprečeval napade lakote. Ker vsebuje veliko ogljikovih hidratov, je banana nasitna. Ker vsebuje tudi vlaknine, se raven inzulina v krvi ne bo tako hitro dvignil kot pri drugih sadežih. Banana je tudi bogata z magnezijem.

Jajca
Vsebujejo mikrohranila, vitamine, minerale in jod. Je tudi bogat vir beljakovin in pomaga pri hujšanju, saj so jajca zelo nasitna.  Lecitin ščiti jetra in sluznico debelega črevesa, ki ščito srce in ožilje.

Lanena semena
Semena pospešujejo prebavo, njihovo redno uživanje pa naj bi zmanjšalo verjetnost za nastanek različnih vrst raka.

Kivi
Malo kalorij, veliko vitamina C in vlaknin.

Brusnični sok
Brusnice krepijo imunski sistem, ščitijo pred arteriosklerozo in pomagajo pri odpravljanju želodčnih težav. Ta sadež je tudi močan antioksidant, vsebuje pa tudi železo, kalij in natrij ter veliko vitaminov. 

Polnozrnata živila

Stran od živil iz bele moke. Polnozrnata živila bodo poskrbela za daljši občutek sitosti. Po zaužitju belega kruha, se bo sladkor v krvi naglo dvignil, nato pa hitro padel, kar pomeni, da boste hitreje lačni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.