Magazin > Lepota & telo
101 ogledov

Preprečite pojav hemoroidov

stranišče, ženska Shutterstock
Okoli 50 odstotkov starejših je že imelo težave s hemoroidi, je pokazala raziskava klinike Mayo. Srbež, rdečica, bolečine in krvavitev iz rektalnega predela so znaki, ki kažejo na hemoroide.

Hemoroidi se najpogosteje pojavijo zaradi zaprtja, naprezanja in težav pri odvajanju blata, kar povzroča pritisk na žile v rektalnem področju. Pomembni dejavniki neprijetnega pojava so tudi neaktiven življenjski slog, slaba prehrana in nosečnost, več možnosti za njihov pojav pa imajo tudi kadilci.

Prepoznajte simptome

Za hitro in učinkovito zdravljenje je pomembno, da ukrepate takoj, ko prepoznate prve simptome hemoroidov. Ti so:

  • krvavi madeži na toaletnem papirju ali v školjki,
  • bolečine pri odvajanju blata,
  • otekline in rdečica okoli zadnjika,
  • neprijeten občutek, srbež in bolečine na rektalnem področju.

Zdravljenje

Postopki zdravljenja se razlikujejo glede na to, kako izraziti so hemoroidi. Pogosto in v prvi fazi simptome lahko uspešno zmanjšate ali odpravite z uporabo mazil in svečk, ki se dobijo v lekarni brez recepta. Če pa je obolenje napredovalo, če so hemoroidi boleči in izbočeni iz zadnjika, je zdravniška pomoč nujna!

Poskrbite za preventivo

Pojav hemoroidov lahko preprečite z zdravo prehrano in aktivnim življenjskim slogom. Sledite spodnjim nasvetom.

Jejte zdravo. Jedilnik popestrite z živili, ki vsebujejo veliko vlaknin, kot so žita, sadje in zelenjava. Veliko vlaknin vsebujejo jabolka, hruške in stročnice. Jejte zadosti mlečnih izdelkov, izogibajte pa se začinjeni in pekoči hrani.

Pijte. Da bi preprečili pojav trdega blata, je pomembno, da pijete dovolj tekočine (vode ali čaja), pomaga pa tudi jogurt. Ker alkohol in kofein telo dehidrirata, se tem pijačam izognite.

Odvajanje blata. Z odhodi na stranišče ne odlašajte. Če se le da, se na odvajanje blata odpravite v prvih 30 minutah po tem, ko začutite potrebo. Tako boste preprečili zaprtje, ki spodbuja nastanek hemoroidov.

Topla kopel. Kamilice zmanjšujejo rdečico, bolečine in otekline, zato si, ko opazite prve simptome hemoroidov, privoščite toplo, a nikakor ne vročo kopel s kamilicami. Če si kopeli ne morete privoščiti, med prhanjem predel okoli zadnjika operite s kamiličnim čajem.

Sprehodite se. Tudi neprestano sedenje ali stanje lahko povzročata hemoroide. Prav tako pazite, da ne sedite na hladnih površinah.

Toaletni papir. Težave s hemoroidi lahko poslabša nadišavljen papir, zato je boljša izbira tisti brez vonja in alkohola.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.