Magazin > Lepota & telo
160 ogledov

Prezgodnja smrt zaradi uspavalnih tablet

aspirin, tableta, tablete Žurnal24 main
Izsledki raziskave so pokazali, da pogosto jemanje uspavalnih tablet skoraj za petkrat poveča tveganje za prezgodnjo smrt.

Večji kot je odmerek uspaval, večje je tveganje. Osebam, ki jemljejo večje odmerke uspaval, naj bi se povečale tudi možnosti, da zbolijo za rakom, pravijo raziskovalci z Jackson Hole centra za preventivno medicino v Wyomingu.

Ne na lastno pest

Glede na poročanje časnika Daily Mail strokovnjaki odsvetujejo prenehanje jemanja tablet na lastno pest. Zaskrbljeni pacienti se morajo pred prenehanjem jemanja zdravil nujno posvetovati s svojimi osebnimi zdravniki.

Ameriški raziskovalci so za namene študije primerjali 10.500 pacientov, ki so jemali uspavalne tablete, s 23.500 osebami, ki se niso zdravile z uspavali. Upoštevali so tudi že obstoječe zdravstvene težave udeležencev raziskave. Ugotovili so, da je za ljudi, ki jemljejo na recept predpisana uspavala, 4,6-krat verjetneje, da bodo umrli v prihodnjih treh letih kot pri tistih, ki se s temi zdravili ne zdravijo. Raziskavo so objavili v British Medical Journal Open.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.