Magazin > Lepota & telo
35 ogledov

Se zbujate utrujeni?

bujenje, budilka Shutterstock
Polovica Britancev pravi, da imajo težave s spanjem in da se zjutraj zbujajo utrujeni.

Štirje od desetih Britancev zvečer težko zaspijo, povprečno za potopitev v sanje potrebujejo okoli 46 minut, tisti, ki imajo lahek spanec, pa se najpogosteje zbudijo ob 3.44 zjutraj, poroča britanski Mirror. Najpogostejši razlogi za motnje spanca so skrbi zaradi službe in denarja, težave s spanjem pa so pogostejše tudi pri tistih, ki uživajo veliko kofeina, poročajo strokovnjaki, ki so v raziskavo o spalnih navadah vključili tri tisoč ljudi.

Sok za boljši spanec

Če imate težave s spanjem tudi vi, vas bo morda do kakovostnejšega spanca zazibal višnjev sok, pa so ugotovili raziskovalci na britanski Univerzi Northumbira. Na prostovoljcih, ki so vsak dan spili tri decilitre višnjevega soka, so z urinskimi testi spremljali raven spalnega hormona melatonina, njihove spalne navade pa so spremljali s pomočjo senzorjev, ki so jih nosili prostovoljci. Sodelujočim se je spanje izboljšalo že po enem tednu, raven spalnega hormona se je povečala za 15 odstotkov, kar pomeni približno 25 minut daljši spanec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.