Magazin > Lepota & telo
561 ogledov

Pri sončnih opeklinah si lahko pomagate tudi z domačo lekarno

opekline Shutterstock
Če vas opeče sonce, si lahko pomagate s prvo pomočjo iz kuhinjskih omaric. A še vedno je najboljša zaščita preventiva, to je krema z dovolj visokim zaščitnim faktorejem in izogibanje močnemu soncu.

Jabolčni kis
S svojimi vitamini in minerali jabolčni kis pomirja razdraženo kožo. Merico jabolčnega kisa razredčite z dvema mericama vode in mešanico razpršite po koži ter pustite, da se vpije.

Skuta ali mleko
Skuto položite na razdraženo kožo in jo po petnajstih minutah izperite. Skuti lahko dodate tudi žlico medu, ki deluje protivnetno. Prav tako bodo opekline ublažili obkladki s hladnim mlekom (3,5 odstotkov mlečne maščobe).

Kumare
Tanko narezane ali naribane kumare položite na opečena mesta, pomaga pa tudi sok, ki ga iztisnete iz naribanih kumar. Namažite ga po koži in pustite, da se vpije. 

Črni čaj
Boleče sončne opekline lahko ublažite z vlažnimi vrečkami črnega čaja, ki jih pred tem za nekaj minut položite v hladilnik, Obkladke menjajte, ko postanejo topli.

Gel aloje vere 
Sestavine, ki jih vsebuje gel aloje vere, spodbujajo zdravljenje poškodovanega tkiva, zato se z njim namažite večkrat na dan. 

Kopel ali obkladki 
Pri blagih opeklinah si za 30 minut privoščite hladno kopel, ki ste ji primešali skodelico ohlajenega kamiličnega čaja. Če možnosti za kopel nimate, prizadeta mesta blažite s hladnimi kamiličnimi obkladki.

Krompir
Star, a preizkušen recept pravi, da sončne opekline učinkovito pomirja krompir. Olupite ga, naribajte in z njim na predelu opeklin naredite približno centimeter debelo oblogo. Pustite delovati eno do dve uri. 

Med 
Strokovnjaki ga uvrščajo med najboljše naravne pripravke za blaženje opeklin. Pospešuje zdravljenje, blaži bolečine in preprečuje nadaljnje okvare kože. Nanesite ga na opečene predele kože, pokrijte z gazo in pustite delovati nekaj ur. 

Oljna mešanica 
Na prizadeta mesta lahko nanesete dišečo oljno mešanico, ki jo pripravite tako, da mandljevemu olju dodate po eno veliko žlico kamiličnega in sivkinega olja. Z mešanico lahko hujše opekline blažite dvakrat na dan. 

Ribje mazilo 
Bogato je z vitaminom A in D, ki spodbujata celjenje in obnavljanje kože. Čeprav je malce neprijetnega vonja, je zaradi dobre učinkovitosti vredno potrpeti.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice