Magazin > Lepota & telo
33 ogledov

Se znate upreti dobrotam?

velika noč Shutterstock
Velikonočna pojedina je vsako leto ravno takrat, ko že vsi razmišljamo o poletju in o tem, kako bi ga pričakali v odlični formi, za nekaj kilogramov lažji ter v vseh pogledih bolj zdravi in privlačni, kot smo bili prejšnje leto.

Toda kako se upreti vsem tem dobrotam na praznično pogrnjeni mizi? Se izplača popustiti skušnjavi in se za dan ali dva odmakniti od zdravega življenjskega sloga? Ne obupajte še, obstaja tudi srednja pot. Le naučiti se morate, kaj, kdaj in kako jesti.

Izkoristite juhe, solate, jajca, hren

Morda jih do zdaj niste opazili, a na velikonočnem jedilniku se brez dvoma skriva veliko zelenjave in beljakovin. Začnite pojedino tako, da za predjed izberete šparglje in si ob tem prisvojite še skledo solate, na katero večina rada pozabi oziroma jo preskoči. Šunko v testu lahko pojeste tudi brez testa ter ji namesto tega dodate veliko okusnega in zdravega jabolčnega hrena. Tudi kuhano jajce je popolnoma zdrav vir beljakovin. Verjemite, da vam bo po taki pojedini za potico in čokoladne jajčke ostalo le malo prostora.

Kuhate vi? Skuhajte bolj zdravo.

Tradicionalne jedi, ki smo jih navajeni jesti za veliko noč, večinoma temeljijo na nezdravih maščobah ter velikih količinah bele moke in prečiščenega sladkorja. To velja še posebno za sladice. Če ste vi glavni kuhar, lahko veliko sestavin zamenjate z bolj zdravimi. Namesto belega sladkorja uporabite rjavega, med, agavin sirup, javorjev sirup ali stevio. Belo moko lahko v večini primerov zamenjate s polnozrnato (vsaj del, če že ne vso), pri oljih pa se odločajte za hladno iztisnjena rastlinska olja (kokosovo, oljčno). Sladko smetano lahko zamenja gostejši jogurt (odlična izbira je denimo grški jogurt). Premislite tudi pri količinah, saj za večino receptov velja, da ne bodo nič manj okusni, če nekoliko zmanjšate količino maščob in sladkorja.

Eden ni nobeden, a naj bo res le eden

Se doma pripravljeni pojedini res ne morete upreti in imate že zdaj slabo vest? No, konec koncev en praznični dan vdajanja okusnim pregreham ne pomeni, da boste s tem izničili ves svoj dolgotrajni trud za zdrav življenjski slog. Če se sicer zdravo prehranjujete in redno gibate, bo telo ta sladkorno-maščobni šok preživelo brez večjih pretresov. Ni treba, da se dan po tem postite in popoldne preživite v telovadnici, dovolj je, da nadaljujete tako, kot ste doslej. Pazite le, da se boste razvadam vdajali le na praznični dan in ga ne boste podaljšali v praznični teden ali dva, kar se rado zgodi. Ostanite trdni in ponosni na svojo močno voljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.