Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Skrbimo za lep nasmeh

zobje, ščetka Shutterstock
Več kot polovica Slovencev si zobe čisti dvakrat na dan, stanje ustne votline pa ocenjuje kot dobro.

Med anketiranimi Slovenci jih 59,4 odstotka meni, da je zdravje njihovih zob dobro, 63,7 odstotka pa, da so zdrave tudi njihove dlesni, je pokazala raziskava Philipsa Slovenija. "Podatek me je malo presenetil; ne bi se strinjala, da je to dejansko stanje," je komentirala zobozdravnica Mojca Koželj in pristavila, da večina ljudi stanje ustne votline ocenjuje kot dobro, če ni prizadet vidni sektor ali jih nič ne boli. "Bolečina ni nujno znak slabega stanja. Če recimo ne čistimo medzobnih prostorov, nastaja karies in se razkrajajo obzobna tkiva," opozarja strokovnjakinja.

Ženske redoljubnejše

Zobozdravnika 32 odstotkov Slovencev obišče enkrat na leto, 30 odstotkov pa le, kadar imajo težave. Ženske so pri tem redoljubnejše; k zobozdravniku gre samo ob težavah več moških kot žensk, ženske pa pogosteje večkrat na leto. Za lep videz najbolj skrbijo najstniki in 20-letniki (3,6 odstotka), medtem ko starejši nego ustne votline povezujejo s splošnim zdravjem.

Tudi med zobmi

"Ni važno, kako pogosto in kako dolgo si umivamo zobe, temveč kako temeljito," je opozorila Mojca Koželj. Pri tem je poudarila, da je treba umiti vse ploskve, še posebno prostore med zobmi. "Če imate zobe zelo skupaj, zadostuje že zobna nitka, če ne, raje uporabite medzobno krtačko," je ob predstavitvi inovativne električne zobne krtačke Sonicare povedala strokovnjakinja. "Tehnologija sonične krtačke združuje visokofrekvenčno ščetkanje (okoli 31 tisoč gibov v minuti, z roko jih naredimo od 150 do 200) ter zvočne vibracije, ki onesposobijo bakterije plaka tako, da se ne morejo pritrditi na zobe ali dlesni," je pojasnil Samo Krajnc iz Philipsa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.