Magazin > Lepota & telo
76 ogledov

Slani prigrizki zdravijo črevo

pistacije Shutterstock
Nova raziskava govori v korist pistacijam. Okusni slani prigrizki naj bi varovali črevo.

Strokovnjaki iz združenja American Society for Nutrition (ASN) trdijo, da imajo pistacije podobne lastnosti, kot jih imajo probiotiki.

Pistacije vsebujejo koristne bakterije, ki naj bi pomagale pri prebavljanju hrane enako, kot to počno probiotiki. Okusni prigrizki naj bi vsebovali tudi fitokemikalije, ki spreminjajo sestavo bakterij v črevesju. Hrana, ki ima probiotične lastnosti, spodbuja rast koristnih bakterij v prebavnem sistemu.

Nova študija je pokazala, da imajo ljudje, ki dnevno pojedo dve porciji pistacij, povečano število črevesnih bakterij, ki vplivajo na zdravo črevesje. Ena porcija pistacij (49 zrn) vsebuje okoli 160 kalorij in 3 grame prehrambnih vlaken (12 odstotkov priporočenih dnevnih vrednosti). Pistacije so tudi izvrsten vir vitamina B6, bakra, mangana, fosforja in tiamina.

Komentarjev 1
  • erikkk 19:54 18.maj 2012.

    Tole je zame reklama za pistacije. Da se jih kupuje. žal so predragi.Porcaije ki se omenjajo 49 zrn na dan c... ta je mal prehuda HALO! . Nekdo bi očitno rad obogatel na pistacijah. Če bi ...prikaži več jih toliko pojedel bi mi bilo slabo ... kajti že večkrat sem pojedej le po 10 zrn pa mi je že potem bilo slabo. Tudi prijatelji so mi sito potrdili.