Magazin > Lepota & telo
40 ogledov

Slovenci smo brez modne domišljije

"Redki so primeri, ko si nekdo res upa biti drugačen," pravi Davorka Požgan.
1/6
Žurnal24 main
Davorka Požgan, modna oblikovalka, ki je sodelovala pri ustvarjanju kostumografije za plesne predstave, pravi, da ji oblikovanje pomeni odklop v svoj lastni svet, kjer so obleke njeno risarsko platno.
Kdaj ste spoznali, da vas navdušuje modno oblikovanje?
Težko rečem, kdaj se je zgodil ta "klik" ali trenutek, ko sem se odločila, da bom počela prav to. Kot mala upornica sem vedno nekaj ustvarjala, pisala, risala in uporabljala vse možne podlage in materiale. Pozneje sem resneje razmišljala o slikarstvu. Vendar so nenazadnje obleke postale moje risarsko platno. Z oblikovanjem živim svoje življenje.

Kakšna je najboljša pot do uspeha v vašem poklicu?
Predvsem to, da se ne pustiš spremeniti, da verjameš vase in slediš svoji viziji in srcu ter ohraniš svojo unikatnost, kadar ustvarjaš. Tistih, ki pri svojem delu izhajajo iz že videnega, sama ne štejem med modne oblikovalce.


Kaj po vašem mnenju predstavlja največjo oviro za uspeh na področju oblikovanja?
Predvsem zasičenost trga in mentaliteta Slovencev. Nihče ne želi izstopati, mode sploh ne jemljejo kot nekaj zabavnega, drugačnega in kot način izražanja osebnosti. Če bi res morali vsi izgledati enako, kakšen dolgčas bi to bil!


Do kolikšne mere se kot modna oblikovalka lahko razvijete v Sloveniji? Kaj pa v tujini?
Profesionalen razvoj nekega oblikovalca je v bistvu pogojen z odhodom v tujino. V Ljubljani ni šolanja ali delavnic, ki bi ti po končani fakulteti dejansko ponudile še kaj več. Izobraževanja v tujini pa stanejo veliko in to si morda lahko privošči mlad oblikovalec z bogatimi starši, ostali težje. Torej možnosti niso enake za vse.

Si svojo kariero predstavljate v Sloveniji ali vas morda vleče v tujino?
Vsakega ambicioznega mladega oblikovalca vleče v tujino, ravno zaradi tega, ker je tukaj premajhen prostor. Oblikovalcev je veliko, interesentov na drugi strani pa veliko manj.


Se vam zdi, da smo Slovenci modni navdušenci?
Redki so primeri, ki si res upajo biti drugačni. Če je sledenje modnim zapovedim iz revij za množične mase in televizije res navdušenje nad modo, potem ni čudno, da v prestolnici Slovenije srečujem ljudi, ki so skoraj vsi enako oblečeni.


S čim se pri oblikovanju najraje igrate?
Najraje se igram z barvami, vzorci in spreminjanjem teksture blaga. Izziv mi predstavlja predvsem tisto, kar na prvi pogled ne spada v kombinacijo, a na koncu izpade zelo zanimivo.

Katero ime modnega sveta je najbližje viziji modnega oblikovanja, kot ga vidite vi?
Galliano in Yamamoto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.