Magazin > Lepota & telo
44 ogledov

Slovenskega paradižnika ni na policah

paradižnik Shutterstock
Kljub trudu nam ta teden svežega paradižnika slovenskega porekla ni uspelo najti v nobeni izmed obiskanih ljubljanskih trgovin. Na policah se kupcem ponujajo predvsem plodovi iz Španije in Maroka pa tudi iz Turčije in Italije.

Pridelovalci kmalu s ponudbo

Ob poizvedovanju, zakaj je tako, so nam pri Lidlu povedali: "Kljub prizadevanjem, da svojim kupcem ponudimo domač paradižnik, v Sloveniji ta trenutek ni na voljo pridelovalca, ki bi dobavo blaga prvega kakovostnega razreda lahko zagotavljal dolgoročno in v zadostnih količinah."

Trditve trgovca smo preverili tudi pri slovenskih pridelovalcih. "Trgovcem bomo svoje paradižnike ponudili za prodajo že konec aprila," nam je na vprašanje, kdaj se lahko veselimo domačega pridelka, odgovoril Dejan Šumak, direktor podjetja Paradajz, ki si prizadeva, da bi na krožnike slovenskih potrošnikov tudi prek večjih trgovinskih verig prišlo čim več lokalno in biotehnično pridelanega paradižnika.

Enaka cena, višja kakovost

Konkurenčne naj bi bile tudi cene, ki so prepogosto vzrok za to, da v trgovinah ni slovenske zelenjave in sadja. "Cene bodo primerljive s cenami uvoženega paradižnika, a bo razmerje med ceno in kakovostjo bistveno boljše," je poudaril Šumak. Prepričan je, da bodo tudi večji trgovci imeli posluh za odkup kakovostnejših, lokalnih izdelkov, saj si tega vse bolj želijo tudi kupci. Ali je čakanje na ponudbo slovenskih kmetov edini vzrok za pomanjkanje slovenskega paradižnika v trgovinah, bomo torej odkrili kmalu.

Komentarjev 2
  • erikkk 11:17 14.april 2012.

    Sploh ne vem zakaj uvažamo paradižnik in še drugo zelenjavo ...Paradižnika ne jem že kar nekqaj let saj se vidi da je v večini gensko pridelan , voden po okusu pa preveč lepe oblike da bi bil tudi ...prikaži več na videz domač.Takega stupa jst ne uživam ... Vse dokler se po tak shi*t ponujal mene tzrgovina ne vidi.

  • allstarr111 11:03 14.april 2012.

    Seveda da ga ni, kdaj pa naj bi zrasel ? Obstaja en obrat kjer bi ga lahko pridelali tudi pozimi, ampak ne vem če že obratuje na polno. Dugače pa je slovenija znana kot glavni izvoznik južnega sadja, pokrivamo cel ...prikaži več svet, ampak za pomodore smo pa šli falit.