Magazin > Lepota & telo
73 ogledov

SOS za boleče mišice

Vzdržljivostna vadba je najboljša za kurjenje maščob. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bolečine v mišicah prepreči temeljito raztezanje pred vadbo in po njej. Če bolečim in poškodovanim mišicam ne privoščite odmora za regeneracijo, se lahko pojavijo resne in trajne poškodbe, zato z vadbo ne pretiravajte.

Za lajšanje bolečin v mišicah po treningu je najboljša ledeno hladna kopel, trdijo znanstveniki z raziskovalnega centra Cochran v Veliki Britaniji. Toda osebna trenerka Barbara Kodrin pravi, da po njenih izkušnjah bolj kot hlad pomaga toplota. “Topla kopel je prijetna in sprosti mišice, da lahko hitreje okrevajo po naporu.

Brez počitka ne bo šlo

Boleče mišice opozarjajo na to, da potrebujejo nekaj odmora; čudežnega zdravila za takojšnje izboljšanje stanja ni. “Počitek je zelo pomemben, zato si ga privoščite,” svetuje sogovornica. “V počitek lahko vključite kakršnokoli masažo.Masaža bo tako kot toplota pripomogla k sproščanju in hitrejšemu okrevanju.

Preventiva je raztezanje

Seveda pa je bolečine v mišicah najbolje preprečiti, na kar je treba misliti že med treningom, in ob koncu poskrbeti za temeljito raztezanje,” dodaja Kodrinova. Ne hitite v želji po tem, da bi vadbo čim prej opravili, saj boste poplačani le z bolečinami in prisilnim počitkom. Ogrevanje, raztezanje in ohlajanje naj postanejo sestavni deli vsake vadbe.

Komentarjev 1
  • Mito Šinkovec 23:52 27.februar 2012.

    "Bolečine v mišicah prepreči temeljito raztezanje pred vadbo in po njej." ta trditev je mit, ki ga ponavadi slišimo od različnih fitneserčkov. Bistvo pa je čisto drugje. Če vsaj malo razumeš fiziologijo mišice potem ne trdiš takšnih neumnosti. To pa ...prikaži veča so potrdile tudi raziskave, evo eno konkretno: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22006932