Magazin > Lepota & telo
26 ogledov

Spomladi tek zbudi in pomladi

Začetnikom tekaški trener priporoča, naj se vključijo v strokovno vodeno tekaško Žurnal24 main
Spomladi začnite teči s pravo opremo in telesno kondicijo.

Hoja in tek sta najbolj dostopna in praktična, hkrati pa najbolj naravni obliki gibanja, na kateri smo navajeni že več deset tisoč let, pravi tekaški trener Urban Praprotnik. Obe obliki rekreacije zato priporoča tudi vsem začetnikom.

Tek človeka pomladi
"Zame je poseben izziv spodbuditi k teku ljudi, ki zase trdijo, da ne morejo teči, ki pravijo, da sovražijo tek in da je tek ena sama velika muka," razkriva trener. "Lepo je videti človeka, ki se bistveno pomladi s tem, ko začne teči. In pomlad je idealen čas za vse, ki želijo začeti teči,"  pristavlja.

Za začetnike raje tečaj
Praprotnik opozarja, da so poškodbe sestavni del tudi rekreativnega ukvarjanja s športom. "Vendar pa se jim lahko bistveno izognemo s primerno telesno pripravljenostjo, pravo tehniko gibanja, opremo in primernim pristopom," poudari trener. Kot pravi, tudi začetniki radi pretiravajo in želijo nenehno presegati svoje meje, toda "bolje je narediti malo manj kot pa malo preveč". Praprotnik zato začetnikom svetuje, naj se vključijo v strokovno vodeno tekaško skupino, da se teka lotijo pravilno. "Obstajajo tudi triurni tekaški tečaji za začetnike," pove.

Napredek že po enem mesecu
Zagnanost in motivacijo je najbolje ohranjati z nagradami. "Pri pravilni športni rekreaciji so te nagrade številne: od izboljšanja počutja in večje življenjske energije do sproščenejšega življenja in uživanja v napredku," našteva Praprotnik. Po njegovih besedah začetnik napredek zazna po enem do treh mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.