Magazin > Lepota & telo
78 ogledov

Ste med polovico okuženih s HPV?

Hodite na redne preglede k svojemu ginekologu! Žurnal24 main
HPV oziroma humani papiloma virus je glavni dejavnik za nastanek raka materničnega vratu. Vsaj polovica spolno dejavnih ljudi bo v življenju prej ali slej naletela nanj.

Visoko- in nizkotvegani HPV
Pri HPV ne gre za posamezen virus, temveč za več kot sto različnih genotipov, med katerimi niso vsi enako nevarni. Vsem pa je skupno, da se prenašajo s kože na kožo in ne s telesnimi izločki, kot so slina, kri, urin in sperma. Prav zaradi tega po navadi tudi kondom ni uspešna preventiva za okužbo s HPV. V primeru anogenitalnih HPV gre za posebno skupino 40 genotipov, ki se prenašajo s spolnimi odnosi. Tudi med njimi obstajajo bolj in manj nevarne oblike HPV-genotipa. Nizkotvegani HPV povzroča genitalne bradavice, visokotvegani pa nastanek predrakavih sprememb in raka. Med nizkotveganimi sta najpogostejši obliki genotipa HPV 6 in HPV 11, med visokotveganimi pa HPV 16 in HPV 18.

 

Preberite še:

 

 

Kakšni so simptomi?
V večini primerov pri okužbi s HPV ni nobenih simptomov. Lahko pa se pojavijo bradavice, ki imajo več različnih oblik. Lahko so izbočene, sploščene, rožnate ali kožne barve. Včasih se pojavi ena sama, spet drugič se jih pojavi več. Lahko so majhne ali velike, so pa lahko na anusu, materničnem vratu, modih, penisu, dimljah in celo na stegnih. Pojavijo se lahko šele nekaj tednov ali mesecev po spolnem občevanju z okuženim človekom. Težava pa je, da okužba z visokotveganim HPV po navadi ne povzroča bolezenskih znamenj. V 85 odstotkih okužba s HPV v slabem letu izgine sama od sebe. V približno 15 odstotkih primerov, ko imunski sistem ni dovolj močan, pa se razvije stalna okužba s HPV, ki lahko traja več let. To je tudi okužba, ki povzroča rakave spremembe. Ob okužbi z visokotveganim HPV nastanek rakavih sprememb poleg oslabljenega imunskega sistema pospešujejo tudi kajenje, številni porodi ter dolgotrajna in več kot petletna uporaba oralnih kontracepcijskih sredstev.

Kakšna je pogostost okužbe?
Po ocenah ginekologov je s HPV okuženih kar 30 do 60 odstotkov žensk, mlajših od trideset let, od tega je kar 15 odstotkov tistih z visokotveganim HPV. Po podobnih ocenah naj bi bilo število okuženih moških še višje. Okužba namreč ni možna le prek spolnih odnosov, temveč tudi pri porodu, prek obleke, brisač in spolnih objektov okuženega.

Nujen ginekološki pregled!
Do razvoja raka na materničnem vratu pri okužbi s HPV dejansko pride zelo redko. Ta se po navadi razvije v primerih neodkritih in nezdravljenih predrakavih sprememb. Zato je ključni dejavnik, ki lahko zmanjša tveganje rakavih tvorb, redni ginekološki pregled, pri katerem ginekolog pravočasno odkrije vse nevarne spremembe.

Cepljenje
S cepivom proti najbolj tveganima oblikama HPV, HPV 16 in HPV 18, naj bi bilo po podatkih mogoče preprečiti nastanek stalnih okužb v kar 90 do 100 odstotkih, v 100 odstotkih pa tudi nastanek hujših predrakavih sprememb. Na množično cepljenje naj bi v Sloveniji čakali še nekaj let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.