Magazin > Lepota & telo
48 ogledov

Študentje naredili nedrček proti posilstvu

nedrček modrček Shutterstock
Indijski študentje so zaščito pred posilstvom vzeli v svoje roke. Izdelali so perilo, ki ženske ščiti pred tem grozovitim dejanjem.

Spodnje perilo, ki je opremljeno s paralizatorjem, so indijski študentje predstavili kot rešitev za vse večji problem posilstev v Indiji in bo šel v prodajo še ta mesec. Študente so k inovaciji spodbudila številna posilstva, ki so se v zadnjem času zgodila v njihovi domovini, kar se jim "naravnost gnusi", poročajo indijski mediji.

Perilo ima poleg paralizatorja vgrajene GPS in senzorje, ki ob napadu pošljejo sporočilo policiji in žrtvinim staršem. Ti senzorji so nastavljeni v košarice nedrčka, saj se je izkazalo, da posiljevalci svoje žrtve najprej začnejo otipavati po prsih. "Oseba, ki bo začela nadlegovati dekle, bo doživela ogromen šok, saj jo bo stresel paralizator, poleg tega pa se bodo sprožili še vsi senzorji," je ponosno razložila soustvarjalka Manisha Mohan. Študentje so ob tem razložili, da so senzorje in GPS najprej hoteli vgraditi v spodnje hlačke, a so jim žrtve in policisti na podlagi izkušenj povedali, da storilci najprej napadejo oprsje.

Potencialne posiljevalce bo streslo kar 3.800 kilovoltov, paralizator pa se lahko sproži tudi do 82-krat. Zaščitni modrček je nominiran tudi za nagrado gandhian young technological innovation za najboljšo inovacijo.

Posilstva vplivajo tudi na turizem, saj se za obisk Indije odloča vse manj turistk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.