Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Tihi morilec pride pozimi

plin Shutterstock
Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom na leto umori več deset ljudi.

Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa. V bivalnih prostorih lahko njegova raven naraste zaradi nepravilnega  delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov. Strupenega plina  je lahko preveč tudi zaradi nepravilno zgrajenega ali pokvarjenega dimnika ali ventilacijskega sistema, prodre lahko tudi iz kleti s pečjo, garaže s prižganim avtomobilom ali celo sosednjega stanovanja skozi ventilacijski sistem.

Spregledane zastrupitve

Zastrupitev je pogosto podobna virozi. Blage zastrupitve pogosto spregledamo. Na prisotnost ogljikovega monoksida največkrat pomislimo šele, če kdo izgubi zavest. Pri otroku se zastrupitev lahko kaže z glavobolom, zaspanostjo, zanašanjem pri hoji, nenatančnimi gibi, neješčnostjo, bruhanjem, bolečino v trebuhu. Blaga zastrupitev lahko traja dlje, kaže se s poslabšanjem učnega uspeha, težavami v službi, lahko pa tudi z različnimi duševnimi težavami.

Alarmne naprave rešujejo življenja

Preventiva. Na nastajanje ogljikovega monoksida v stanovanju lahko pravočasno opozori alarmna naprava oziroma javljalnik (detektor) ogljikovega monoksida v zraku. Alarmne naprave za ogljikov monoksid nas opozorijo na povečano koncentracijo tega plina v zraku in nam s tem lahko rešijo
življenje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.