Magazin > Lepota & telo
493 ogledov

To morate vedeti o barvanju las doma

ženska barvanje las Shutterstock
Veliko žensk se po svežo barvo las še vedno raje odpravi k frizerju, kot pa da bi si jo omislile v domači kopalnici. A če boste upoštevale nasvete in mnenje dermatologa, se lahko le redko zalomi.

A še vedno velja pravilo: če si zaželite velike spremembe, povsem drugačno barvo las, je še vedno pametneje, če si lase pobarvate pri frizerju. Predvsem zato, ker bo frizer novo barvo prilagodil vaši stari, da se bo novi odtenek prijel karseda najbolje. Če pa si lase barvate redno, za prikrivanje narastka, bo dovolj dobra barva iz škatlice.

Več o barvanju las doma nam je povedal dermatolog, prof.dr. Miloš Pavlović, dr.med. ki pravi, da "z dermatološkega stališča ni posebne razlike" med barvanjem las doma in barvanju pri frizerju, "dokler se upoštevajo navodila proizvajalca barv."

Posegajte po začasnih in poltrajnih barvah

"Načeloma so manj agresivne začasne in poltrajne barve (ki jih lahko izperemo z enim ali večkratnim umivanjem las) kot barve za trajno barvanje las," pojasnjuje dermatolog, a pravi, da so "slednje najbolj praktične in se jih uporablja najpogosteje." Začasne in poltrajne so najboljša rešitev predvsem zato, ker "ne prodrejo skozi steblo, ali pa tako malo, da so še najmanj nevarne."

Ne verjemite vsem oglaševalcem

"Barve za lase, ki so na trgu v Evropski uniji, ne vsebujejo prepovedanih snovi in so si približno podobne," razlaga dr. Pavlović in dodaja, da ni treba verjeti oglaševalcem, ki ponujajo barve, ki "ne vsebujejo parafenilendiamina,  amoniaka ...", saj so lahko te barve ali neučinkovite ali celo bolj nevarne. Pomembno je, da sledite navodilom proizvajalca, dermatolog pa svetuje, da je celo bolje, če priporočeni čas barvanja skrajšate za četrtino. "Lahko pomaga zmanjšati neželene učinke, če pred barvanjem kožo lasišča namažete z medicinskim vazelinom in tako preprečimo vdor kemikalij v organizem."

Bodite pozorne na reakcije

Stranski učinki pri barvanju las se lahko pojavijo pri tistih, ki so alergični na sestavine v barvah, zato pozorno preberite hrbtno stran škatlice, preden se lotite barvanja. Dr. Pavlović še svetuje: "Ustrezno testiranje pri dermatologu bo v primeru morebitne reakcije določilo snov, na katero je pacientka preobčutljiva." Sicer pa barvanje odsvetuje nekaj mesecev pred nosečnostjo, med nosečnostjo in dojenjem. "Osebe, ki imajo v družini obolele od limfoma (vrsta raka bezgavk), naj bodo previdne z uporabo temnejših trajnih barv in jih manj pogosto uporabljajo," še dodaja. Dr. Pavlović nam je zaupal, da je moral nekoč zaradi barvanja las zdraviti ekcem (alergijska kožna bolezen s srbečim rdečim kožnim izpuščajem, op. a.), a ob tem ni pomembno ali so lasje barvani doma ali pri frizerju.

Pazljivo pri temnejših odtenkih

A tudi načeloma treba biti previden pri uporabi temnejših odtenkov, pravi sogovornik, saj so ti odtenki bolj škodljivi kot svetlejši. "Vsebujejo več peroksida in mora dlje delovati, da bi barva ustrezno oksidirala." Tudi bio barv, ki so trenutno v modi, ne svetuje. "Lahko so še bolj nevarne; naša znanja o dolgoročnih stranskih učinkih o teh barvah so minimalna." Kar pa se tiče kane, je najbolje, če uporabljate črno, dodaja. "Da bi kana, z izjemo čisto rdeče, bila učinkovita (posebej črna kana), ji dodajajo parafenilendiamin in tako ni popolnoma nevarna."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.