Magazin > Lepota & telo
55 ogledov

Trije miti o gibanju

vadba, gibanje, uteži Shutterstock
Je bolje telovaditi s praznim želodcem ali dve uri po obroku? Je dovolj ura hoje na dan, da bi shujšali? Je hoja prav tako učinkovita kot tek? Preberite, ali res držijo trije miti o gibanju.
  • Več kalorij porabite, če vadite s praznim želodcem? Ni res!
    Nedavne raziskave so pokazale, da s telovadbo na prazen želodec morda pokurite več maščob (gibanje spodbudi njihovo presnovo), a skupno število pokurjenih kalorij ostaja enako, kot če se gibanja lotite nekaj ur po obroku. Nikoli ne telovadite prej kot uro in pol po obroku, razmislite pa tudi, ali vam res bolj ustreza vadba na prazen želodec – ker ste lačni (in nerazpoloženi?) boste zato morda prej odnehali. Opazujte se, in če ugotovite, da ste lačni prešibki za vadbo, pol ure prej pojejte vsaj eno banano.
  • Tudi počasen sprehod je odlična vadba? Ni res!
    Drži, da je vsako gibanje boljše kot nič gibanja. A če želite shujšati, se potrudite malo bolj. Če ste popolnoma zasedeni, bo na začetku dovolj tudi lahkoten enourni sprehod, a kmalu boste morali povečati intenzivnost vadbe.
  • S kilometrom hoje porabimo prav toliko kalorij kot s kilometrom teka? Ni res!
    Raziskave so pokazale, da s tekom pokurimo približno 30 odstotkov več kalorij, odvisno od hitrosti. Tek je namreč precej bolj intenziven kot hoja – saj veste, kako se počutite po kilometru teka in kilometru hoje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.