Magazin > Lepota & telo
53 ogledov

Utrgajte si čas tudi zase

mati, hči Shutterstock
Psihologinja svetuje, kako na dopustu zamotiti najmlajše, najstnike pa pritegniti k sodelovanju.

Prav je, da si starši na dopustu vzamejo nekaj časa zase in da se znajo otroci v tem času sami zaposliti.

Pri najmlajših, ko spijo

"Pri najmlajših si bosta najlažje utrgala čas takrat, ko otrok spi," je odkrita Lea Beznik iz svetovalnega centra Platea. Lahko pa mu rečeta, da je zdaj čas, ko oči bere časopis, mama prebere poglavje ali dve v knjigi, otrok pa naj pobarva pobarvanko ali nariše risbice za babico in dedka, ki jima jih lahko potem tudi pošljete, svetuje.

S šolarji ustvarjalno

S šolarji – pa tudi mlajšimi – poskušajte dneve prebiti čim bolj ustvarjalno, vprašajte jih, kaj si želijo ustvarjati skupaj z vami, priporoča Ivana Ristić, koordinatorka iz Celjskega mladinskega centra. Svetuje, da za idejami pobrskate tudi v ustvarjalnih revijah ali na spletu. "Če boste otroku na dopustu namenili veliko časa in pozornosti, bo laže sodeloval, ko mu boste razložili, da bi radi počeli kaj svojega," dodaja Beznikova.

Najstnika spoznajte

Pri najstnikih pa je ravno nasprotno – teže jih je pritegniti h kakšni družinski dejavnosti ali pogovoru. "Spoznajte, kaj je vašemu najstniku všeč, kaj ga veseli, s kom se druži, katero skupino posluša, o čem se rad pogovarja; to so iztočnice, s katerimi ga pritegnete k sodelovanju," svetuje psihologinja. Pomembno je, da mladostnika takoj ne prekinete s svojim mnenjem ali idejo, sploh če se z njim ne strinjate, in ga pustite, da izrazi svoje mnenje.

Potrpežljivo z najstniki

Potovanje je že začetek počitnic in dragocena priložnost za pogovor in odlično nadomestilo za zabavanje otrok z risankami ali igricami. "Otrokom povejte, kako ste potovali na morje nekoč, kje vam je bilo najlepše, kaj zanimivega se je zgodilo," našteva Lea Beznik. Za mlajše otroke je zanimivo, da skupaj s starši opazujejo pokrajino skozi okno in jim starši pripovedujejo, kje se vozijo, kakšni ljudje tam živijo ... Potovanje z najstniki pa je lahko zelo zahtevno, sploh če mladostnik ni želel iti s starši na dopust. "Takrat je mogoče bolje, da mu povemo, da smo kljub temu veseli, da gre z nami, da takih priložnosti ne bo več veliko. Potem ga pustimo, da posluša glasbo ali počne, kar želi," svetuje Beznikova in dodaja: "Ne prepričujte ga, naj bo dobre volje. Če boste ostali mirni, se bo tudi mladostnik kmalu pomiril."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.