Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

V naravo ali na fitnes?

Hoja je eden od načinov ohranjanja možganskega tkiva. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Že premišljujete o septembrskem nakupu letne karte za fitnes? Preberite in pretehtajte še enkrat, saj vadba v naravi bolj osreči telo in duha.

Tek po parku ali gozdu raven energije in razpoloženje dvigne veliko bolj kot vadba v telovadnici. "Če hočete izboljšati kondicijo, imeti več energije in popraviti razpoloženje, ne hodite v telovadnico. Sprehod v naravi je za telo in um veliko boljši kot potenje na tekalni stezi," so ugotovili znanstveniki z britanske Bangor University. Če kalorije kurite s tekom po parku ali s planinarjenjem, ste torej srečnejši, imate več energije in se lažje osredotočite na delo kot tisti, ki se potijo v telovadnici ali na fitnesu, so pojasnili. Narava namreč spodbuja sprostitev duha in krepi imunski sistem, umik od hektičnega in hrupnega mestnega vrveža pa pomaga v borbi proti utrujenosti, pobitosti in jezi.

Pregledali 25 raziskav
Na Bangor University so do tega zaključka prišli, potem ko so natančno pregledali rezultate 25 raziskav, ki so primerjale prednosti vadbe v naravnem okolju in vadbe v zaprtem prostoru. No, tudi odprti prostori niso vsi enaki – tek v gozdu ali parku na počutje vpliva bolje kot jogging po asfaltiranih mestnih ulicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.