Magazin > Lepota & telo
74 ogledov

V službo s smučmi

tek na smuičeh Shutterstock
Si predstavljate balzam za ušesa, pljuča in srce, če bi pozimi v službo vsi prihajali z nordijskimi smučmi? Izposodite si opremo in poskusite!

Na smučeh lahko začnete teči tudi, če ste brez kondicije. Pogoj je, da ste sposobni iti peš v trgovino.

Zobotrebca pod nogami

Pri prehodu z alpskih na nordijske smuči dobite občutek, kot da imate pod nogami dva zobotrebca. Pri začetnikih to povzroči nestabilnost,” pravi učitelj nordijskega teka Egidij Kozjek. “Začetnik je lahko samouk, vendar priporočamo, naj se udeleži vsaj enega tečaja, na katerem v krajšem času lažje usvoji prvine teka in tako še bolj uživa v smučinah,” dodaja učitelj in trener smučarskega teka Igor Jesenovec.

Poligon za začetek

Tisti, ki se boste učili sami, začnite na ravnini, najbolje na poligonu. Prve vaje izvajajte na mestu z oporami na palice: izmenično drsite s smučmi, prestopajte v krogu v obe smeri, delajte globoke počepe kot pri telemarku, izmenično dvigujte kolena do pasu. Nato vadite ravnotežje in prilagajanje drsenju: eno smučko odpnite in s prosto nogo hodite; drsite po eni smučki – druga noga naj bo v zraku; hodite na smučeh – palice naj bodo samo za ravnotežje; soročno se odrivajte s palicami in drsite v telemarku. Vaje delajte vsaj 30 minut. “Pripravljeni boste za sproščeno hojo na smučeh v smučinah ali na prostem v klasični tehniki. Osnovno premikanje na nordijskih smučeh je sproščena hoja, pri kateri leva roka in desna noga diagonalno potujeta naprej, desna roka in leva noga pa nazaj. Z palicami nadzirajte hitrost,” pravi Kozjek.

Končajte z raztezanjem

Vaše znanje je po teh vajah primerno za premikanje do deset kilometrov na uro. “Ne postanite prehrabri, ker boste doživeli padce. Hitrost dodajajte naslednjič in še to le zadnjih deset minut,” opozarja Kozjek. Palice primite od spodaj, zapestje vtaknite skozi pašček, in ko palice prosto visijo na zapestjih, pašček v dlani pritisnite ob palico. Vezalke na čevljih dobro zategnite.

Ostali zimski športi in najnovejše novice o njih, se nahajajo na naših športnih straneh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.