Magazin > Lepota & telo
166 ogledov

Veliko sedite? Pazite se hemoroidov!

Najpogostejši znak pri notranjih hemoroidih je sveža kri, ki se pojavi ob in po Žurnal24 main
S hemoroidi, poimenovanimi tudi ''zlata žila'', se bori približno polovica ljudi, starejših od 50 let, zaradi sodobnega načina življenja pa doletijo tudi vse več mlajših.

Hemoroidi pomenijo razširitev venskih žil v predelu zadnjika. Razlikujemo med notranjimi, ki ležijo znotraj mišice, ki zapira zadnjik, ter niso občutljivi na mehanske in toplotne dražljaje ter zunanjimi hemoroidi, ki ležijo ob zadnjiku in pogosto bolijo.

Simptomi in znaki
Ni nujno, da ima vsak lastnik hemoroidov tudi težave z njimi. V začetni fazi so notranji hemoroidi sinonim za povečane žilne vozle v analnem kanalu ter niso vidni ali otipljivi. Sčasoma, ko se bolezen razvije, žilni vozli za kratek čas izstopijo in se nato samodejno vrnejo nazaj v zadnjično odprtino. V zadnjem stadiju se vozli ne vrnejo v zadnjično odprtino sami, temveč jim moramo pomagati. Najpogostejši znak pri notranjih hemoroidih je sveža kri, ki se pojavi ob in po odvajanju blata, to pa spremljata še draženje in srbenje. Notranji hemoroidi niso enako oživčeni kot zunanji, zato bolečina pri njih nastopi šele, ko zdrsnejo skozi mišico zapiralko in v njej povzročijo krč. Zunanji hemoroidi se pojavijo v obliki trdih, gladkih tvorb okoli anusa, koža nad njimi pa je običajno modrikasta. Tvorbe nastanejo kot posledica oblikovanja krvnih strdkov in so boleče na dotik.

Izogibajte se sedenju
Medtem ko so notranji hemoroidi prirojeni, so zunanji pridobljeni in nastanejo kot posledica življenjskih navad, velike količine sedenja, nepravilne prehrane, kroničnega zaprtja ali napenjanja pri odvajanju blata. Pogosto se pojavijo tudi pri ženskah v nosečnosti. Izogibajte se torej daljšemu sedenju in se vmes večkrat sprehodite!

Uživajte uravnoteženo prehrano

  • Preden ukrepate sami, se o težavah, predvsem krvavitvah, obvezno posvetujte z zdravnikom. Šele, ko je bolezen diagnosticirana, poskusite težave omiliti s pomočjo naslednjih nasvetov:
  • Uživajte uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami ter pijte zadostne količine tekočine (dva litra mineralne vode, zeliščnega ali sadnega čaja dnevno).
  • Pazite na dobro analno higieno. Nosite spodnje perilo iz čistega bombaža, po iztrebljanju zadnjično odprtino obvezno obrišite z vlažnim, neparfumiranim papirjem ali pa jo umijte z vodo in previdno popivnajte.
  • Večkrat si naredite toplo, sedečo kopel iz kamilic ali hrastovega lubja.
  • Bodite aktivni! Ukvarjajte se s športom, pri katerem spodnjega dela medenice ne obremenite enostransko (idealni so tek, plavanje, kolesarjenje, pohodništvo in gimnastika).
  • Utrjujte mišice medeničnega dna, tako da jih stisnete skupaj, kot bi želeli zadržati odvajanje blata. Štejte do 10 in mišice sprostite. Vajo ponovite od 30 do 40-krat, če je le mogoče, večkrat dnevno.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.