Magazin > Lepota & telo
18 ogledov

Vitki vstajajo zgodaj

Zivljenje, 15.04., zenska, foto:shutterstock Shutterstock
Skrivnost vitkih ljudi se skriva v spanju in zgodnjem vstajanju.

Če ste med tistimi, ki jih pesti presežek kilogramov, vas pri njihovi izgubi morda ovira spanec. Če gre verjeti najnovejši ameriški raziskavi, naj bi bili uspešnejši pri izgubi kilogramov tisti, ki vstajajo zgodaj.

Dober spanec je nuja

Če želite izgubiti nekaj kilogramov, dobro izkoristite nočni spanec; številne raziskave so namreč pokazale, da ima spanje pomembno vlogo pri izgubi telesne teže. Poleg dolžine spanca pa na kilograme vpliva zgodnje vstajanje, ki ponuja več časa za dejavno preživljanje vsakdana in več priložnosti za uživanje na jutranjem 
soncu.

Vitkejši ob jutrih

"Ljudje, ki so pogosto izpostavljeni jutranji svetlobi, imajo nižji indeks telesne mase kot tisti, ki se soncu izpostavljajo v kasnejših urah," so ugotovili v raziskavi, ki so jo izvedli pod budnim očesom nevrologinje Phyllis Zee na Severozahodni univerzi v Evanstonu v ameriški zvezni državi Illinois. Raziskava ni bila povezana z vnosom kalorij. Zeejeva trdi, da je pol ure jutranje svetlobe dovolj za pozitivne učinke na zmanjšanje telesne mase.

Ravnovesje hormonov

Raziskovalka je dejala, da zaenkrat ni znano, zakaj jutranja svetloba pomaga pri ohranjanju vitke linije, obstaja pa velika verjetnost, da nam pomaga uravnavati zdravo ravnovesje hormonov, s čimer pripomore k uravnovešenju presnove. Podobno kot ima ravno nasproten učinek izpostavljenost svetlobi televizijskih in računalniških zaslonov, ki dokazano povzroča debelost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.