Magazin > Lepota & telo
189 ogledov

Za revmo ni kriv mraz

ženska Shutterstock
Revmatiki. Hlad lahko zgolj poslabša težave.

Dolgotrajno izpostavljanje mrazu lahko bistveno poslabša simptome revmatičnih bolezni, zato revmatiki poskrbite, da vas v hladnih dneh, ki so že tu, doma ne bo zeblo. “Revmatične bolezni so sicer avtoimunske bolezni, za katere ne poznamo vzroka, zato lahko nizke temperature le spodbudijo izbruh bolezni ali jo poslabšajo, ne morejo pa je povzročiti,” poudarja predsednik Društva revmatikov Slovenije Andrej Gregorčič. Strah, da boste zaradi premraženosti staknili revmo, je torej odveč.

Toplota ne prija vedno in vsem

Teorija, da toplota vedno lajša bolečine pri revmi, ne drži popolnoma. “Kadar ima revmatik močne bolečine, ker je sklep vnet, ga mora prav nasprotno hladiti in masirati z ledom,” pravi Gregorčič. Ob tem pojasnjuje, da sicer topla voda pri razgibavanju v bazenih pomaga sprostiti mišice in pripomore k boljšemu počutju in večji gibljivosti, a to še zdaleč ni pravilo. Zima torej ni takšna nepremostljiva ovira. “Z današnjimi zdravili se da z revmo tudi pozimi popolnoma normalno živeti, veliko revmatikov tudi smuča,” dodaja Gregorčič.

Biološka zdravila

Pred kratkim je Društvo revmatikov Slovenije izdalo novo brezplačno knjižico, v kateri so odgovorili na vaša najpogostejša vprašanja o zdravljenju vnetnega revmatizma z biološkimi zdravili. Poiščite jo pri vašem zdravniku ali v društvu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.