Magazin > Lepota & telo
136 ogledov

Zapeljive z idrijsko čipko

idrijska čipka Samo Trebižan
Modna oblikovalka Alenka Stopar je pod blagovno znamko Alisa izdelala deset kompletov spodnjega perila z idrijsko čipko.

Pri oblikovanju kolekcije sem upoštevala dejstvo, da si ženske želimo udobno in hkrati lepo perilo,” je o zasnovi kolekcije spodnjega perila, ki bo predstavljeno na letošnjem Festivalu idrijske čipke, povedala modna oblikovalka Alenka Stopar in dodala, da je h kolekciji perila oblikovalka nakita Martina Šlabnik izdelala pripadajoč nakit, ki z dodanimi naravnimi kamni predstavlja vez med človekom in naravo.

Čipka za vsakogar

O uporabnosti kolekcije, ki jo bogati idrijska čipka, je oblikovalka prepričana in si želi, “da v kolekciji ženske vidijo izdelke, ki jih lahko nosijo in vzdržujejo, saj so temu namenjeni in niso oblikovani le za modno revijo. Kljub svilenim satenom, šarmezu in klekljani idrijski čipki so to nosljivi in uporabni kosi perila.” Čipko, ki jo je Stoparjeva uporabila v kolekciji, je oblikovala Maja Svetlik, ki je prav tako “dala prednost uporabnosti, vendar je čipka kljub temu bogata in lepa”. Izpostavili pa so značilni “idrijski ris”, ki je razpoznaven po vsem svetu.

Poetika čipke

Navdih za kolekcijo perila je ljubezen, “tista življenjska sila, ki poganja svet”, je zaupala oblikovalka. Z izbiro barv pa je želela poudariti pomembne značilnosti Idrije in njene čipke. Rdeča barva za cinabarit, “ki je tem krajem dajal kruh in napredek”, ter nežna barva šampanjca “predstavlja tanko bombažno nit čipk, izdelanih z ljubeznijo do lepega pod spretnimi rokami klekljaric, ki iz roda v rod pomeni nove začetke”.

Modni spektakel

Od 17. do 19. junija se lahko v Idriji udeležite Festivala idrijske čipke, na katerem se boste lahko preizkusili v izdelovanju nakita na delavnicah klekljanja. Pri Čipkarski šoli Idrija se prijavite do jutri in si zagotovite mesto. Obljubljajo pašo za oči na razstavi domačih in tujih čipk, zanimiv pa bo še ogled državnega tekmovanja v klekljanju otrok in odraslih. Festival bo popestril veliki modni spektakel, na katerem se bodo predstavili znani modni oblikovalci, in sicer z večernimi kreacijami z ročno klekljano idrijsko čipko in kolekcijo poročnega spodnjega perila z idrijsko čipko. Modne prireditve se bo kot častna gostja udeležila tudi Barbara Miklič Türk. Tridnevni dogodek bo v Mestnem muzeju Idrija in Modri dvorani ter po idrijskih ulicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.