Magazin > Lepota & telo
32 ogledov

Zaradi solarija na leto umre 800 Evropejcev

solarij Shutterstock
Če uporabljate solarij, je tveganje, da boste zboleli za kožnim rakom, kar 20 odstotkov večje kot pri drugih ljudeh.

Ljubitelji umetnega sončenja, mlajši od 35 let, so izpostavljeni dvakrat tolikšni nevarnosti. Zaradi posledic sončenja v solariju na leto umre 800 Evropejcev, je razkrila analiza več raziskav.

Solarije smo podcenjevali

Avtorji raziskave z Mednarodnega raziskovalnega inštituta za preventivo v Franciji in z Evropskega onkološkega inštituta v Italiji menijo, da so bile v preteklosti nevarnosti umetnega sončenja podcenjene, saj se je ta dejavnost razširila šele v zadnjem času. Pozvali so k strožjim predpisom in prepovedi uporabe solarija otrokom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nevarno umetno sonce

V 18 evropskih državah vsako leto odkrijejo približno 64 tisoč primerov kožnega melanoma, ki je v 3400 primerih oziroma v več kot petih odstotkih povezan s sončenjem v solariju. Ugotovili so tudi, da se z vsakim obiskom solarija letno tveganje za kožnega raka poveča za 1,8 odstotka, je objavljeno v britanski medicinski reviji BMJ. Podatki temeljijo na analizi 27 raziskav na temo kožnega raka in uporabe solarija, ki so jo izvedli v evropskih državah med letoma 1981 in 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.