Magazin > Lepota & telo
28 ogledov

Zaščiti tudi nožnico

Žurnal24 main
Cepivo proti HPV naj bi bilo po novih podatkih učinkovito tudi proti nekaterim drugim vrstam raka.

Raziskave. “Po novih dognanjih je cepivo proti HPV zelo učinkovito tudi proti raku nožnice,  spolovila in zadnjika, najnovejši podatki kažejo tudi na možnost preprečevanja rakov glave in vratu. Cepivo torej ni učinkovito le pri preprečevanju predrakavih sprememb in raka materničnega vratu,” pravi ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj z onkološkega inštituta.

Stroka: Cepivo je varno

“Vsi strokovni podatki kažejo, da je cepivo varno, da bo delovalo dolgoročno in da je zelo učinkovito,” pravi Uršič Vrščajeva in dodaja: “Še nobena smrt ni bila povzročena zaradi cepljenja samega. Okužba s HPV postane večkrat trajna, zato je pri deklicah kljub starosti pravi čas za cepljenje,” pravi zdravnica Majda Troha. Uršič Vrščajeva cepljenje priporoča tudi starejšim dekletom, prav tako “ženskam, ki so bile že zdravljene zaradi predrakavih sprememb. Te spremembe praviloma povzroča en sam genotip HPV, cepivo pa varuje še pred preostalimi tremi genotipi.”

Za dijakinje popust

Cepljenje šestošolk je brezplačno in prostovoljno, prvo cepljenje je ob sistematskem pregledu. Cepivo stane 130 evrov, srednješolke imajo 30-odstotni popust (en odmerek stane 103 evre), potrebni pa so trije odmerki v razmiku od enega do dveh mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.