Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Zdravljenja ne prekinjajte sami

zdravila tablete Shutterstock
Ob jutrišnjem svetovnem dnevu zdravja, ki bo posvečen previsokemu krvnemu tlaku, farmacevti opozarjajo na nekatere napake.

Jutrišnji svetovni dan zdravja bo posvečen previsokemu krvnemu tlaku oziroma hipertenziji. Farmacevti opozarjajo, da je pri zdravljenju te bolezni največja ovira neustrezna uporaba zdravil zanjo.

Glavni razlog za neustrezno jemanje zdravil je, da imajo ta na začetku jemanja po navadi nekaj neprijetnih stranskih učinkov, ki z nadaljnjim jemanjem sicer zbledijo, a veliko bolnikov zaradi njih že na začetku obupa in preneha zdravljenje.

"Pri nekaterih skupinah zdravil se neželeni učinki lahko izražajo tudi kot utrujenost, otekanje rok in nog, mrzle roke in noge, suh kašelj, pri moških pa tudi motnja erekcije. Vendar zaradi neželenih učinkov bolnik ne sme sam prekiniti zdravljenja, saj bi imelo to lahko škodljive posledice; lahko vodi celo do srčnega infarkta," opozarja Bojan Madjar iz Lekarniške zbornice Slovenije. Bolnikom svetuje, naj se o tem raje pogovorijo z zdravnikom, ki jim lahko predpiše drugo zdravilo.

Komentarjev 1
  • leonardo 14:02 07.april 2013.

    Ja,ja, to bo! Ko prideš k zdravniku in mu poveš, kaj ti pri predpisanih zdravilih ne paše, te ima za preveč vsiljivega ali pa preveč pametnega. Sam imam okoli tega kar hude probleme, pa ne vem ali zato, ker sem ...prikaži več preveč pameten ali zato, ker je zdravnik neuk ali pa preošaben, da bi mu solil pamet. je pa tako, človek sam najbolje pozna svoje telo, mar ne?