Magazin > Lepota & telo
21 ogledov

Manj televizije podaljšuje življenje

stopnice, hoja Shutterstock
Tisti, ki v službi sedite cel dan, pozabite na uporabo dvigala in posedanje pred televizijo, saj je to slabo za vaše srce. Če boste sedenje omejili na tri ure dnevno, si lahko življenje podaljšate za skoraj dve leti.

Znanstveniki so pred kratkim ugotovili, da ljudje, ki sedijo maksimalno štiri ure na dan, v povprečju živijo dve leti dlje. Gledanje televizije ima podoben učinek; tisti, ki si ga omejijo na dve uri na dan, naj bi živeli leto in pol dlje, poroča britanski spletni portal Daily Mail.

Raziskavo, v katero je bilo vključenih 167 tisoč odraslih, starih med 18 in 90 let, so izvedli na univerzi v Louisiani. Osredotočili so se na to, koliko časa so izprašanci preživeli v sedečem položaju v primerjavi z njihovo starostjo. S pomočjo teh rezultatov so prišli do spoznanja, da kar 27 odstotkov vseh smrti v Ameriki delno povzroči pretirano sedenje, pretirano gledanje televizije pa naj bi bilo krivo za približno 19 odstotkov smrti.

V službi opustite dvigalo in telefon

"Ti rezultati so še posebej zaskrbljujoči za ljudi, ki v službi ves čas sedijo. Zato je zelo pomembno, da ti posamezniki namesto dvigala uporabljajo stopnice ter da se v službi do sodelavca raje sprehodijo, kot pa da ga pokličejo po telefonu. Vse to bo ohranjalo vaše srce zdravo," je pojasnila Natasha Stewart iz britanske organizacije za zdravje srca.

Sedenje je zdravju škodljivo zato, ker je povezano z nezdravim življenjskim stilom, prekomerno težo in pomanjkanjem želje po rekreaciji. To pa posledično povzroča bolezni srca, sladkorno bolezen, povišan krvni tlak in različne oblike raka. Ko boste prišli iz službe domov, se zato čim bolj izogibajte ponovnemu sedenju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.