Magazin > Lepota & telo
109 ogledov

Hrana, bolj slana od čipsa

čips Shutterstock
Tudi če ne bi dodajali soli živilom, bi z zdravim prehranjevanjem dobili dovolj natrija za potrebe delovanja našega telesa. Podatki kažejo, da zaužijemo prevelike količine soli. Prevelike količine zaužite soli pa pomenijo tveganje za zdravje.

Ocenjujejo, da povprečni prebivalec Slovenije na dan porabi od 15 do 25 gramov soli. Po zadnjih priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je priporočljiv dnevni vnos soli 5 gramov (čajna žlička). To priporočilo je osnovano na raziskavah, ki so ugotovile povezavo med količino soli in visokim krvnim tlakom, pravijo na spletni strani Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije. Največ težav povzroča hrana, ki ima "skrito" sol. Preverite, katera živila vsebujejo več soli kot čips.

Košček kruha

Kruh ni nujno bolj slan od čipsa, vendar pa lahko rezina kruha (odvisno od vrste) vsebuje tudi med 100 in več kot 200 miligramov natrijevega klorida. Težava se pojavi, ko s kruhom pretiravamo. Na ameriškem Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) so objavili, da s kruhom za sedem odstotkov presežemo priporočene količine dnevnega vnosa soli.

Konzervirana zelenjava

Se vam mudi in si raje kot svežo privoščite konzervirano zelenjavo? Bodite pozorni, saj lahko ena pločevinka vsebuje od 240 do 800 miligramov natrijevega klorida, ki ga zelenjavi dodajo zaradi podaljšanja roka uporabe.

Bi kečap ali gorčico?

Koliko žlic kečapa si privoščite, kadar se odločite zanj? Žlica kečapa vsebuje 167 miligramov natrijevega klorida, kar je sedem odstotkov priporočenega dnevnega vnosa, po navadi pa vsakdo poje več kot eno žlico. Žlica gorčice vsebuje 150 miligramov natrijevega klorida. Nekatere pekoče omake vsebujejo še več soli, vendar pa jih večina ne more pojesti v velikih količinah.

Prelivi in omake

Kupljene omake lahko vsebujejo več kot 600 miligramov natrijevega klorida. V trgovini poiščite takšno brez dodane oziroma s čim manj soli.

Juhe

Raziskava je pokazala, da ljudje, ki obrok začnejo z zelenjavno juho, pojedo do 20 odstotkov manj kalorij. Juhe so dobre tudi za prebavo. Težava nastane pri instant juhah, ki običajno vsebujejo preveč kalorij in preveč soli. Skodelica takšne juhe lahko vsebuje od 800 do več kot 1.600 miligramov natrijevega klorida, kar pa zelo presega priporočene količine.

Komentarjev 1
  • ttrubadur 16:09 04.julij 2012.

    Šeme, natrij ni natrijev klorid.Torej, govorite o kovini, čeprav naj bi težave delala sol (sol nastane ob reakciji kovine s plinom - natrij/kovina + klor/plin).