Magazin > Lepota & telo
52 ogledov

Ženskam vse več izbire pri kontracepciji

ženska srednja leta Shutterstock
Hormonska kontracepcija. Manj hormonov, manj stranskih učinkov, več možnosti zaščite.

Napredek. Od revolucionarnega odkritja tabletke je minilo že kar nekaj desetletij in danes je hormonska kontracepcija že bistveno drugačna, kot je bila nekoč. “V našem prostoru se je v zadnjem desetletju pojavilo kar nekaj inovativnih vrst in oblik hormonske kontracepcije: vaginalni obroček in kožni obliž, tabletka s telesu enakim estrogenom in spremenjenim režimom uporabe, tako imenovana progestagenska minitabletka ter nujna tabletka, ki jo je mogoče vzeti do pet dni po nezaščitenem spolnem odnosu,” pojasnjuje ginekologinja in avtorica knjižice Moja kontracepcija Lucija Vrabič Dežman.

Obliž premalo diskreten

Po izkušnjah Vrabič Dežmanove je pri nas od novih metod hormonske zaščite poleg tabletke v uporabi predvsem obroček, obliž pa ni našel prave poti do uporabnic. “Po podatkih španske raziskave izpred nekaj let je diskretna uporaba kontracepcije pomemben dejavnik, ki vodi ženske k izbiri posamezne oblike kontracepcijske metode. Zato je velika verjetnost, da prav vidna prisotnost obliža na koži ženske odvrača od uporabe,” pravi ginekologinja. Obroček, ki se vstavi v nožnico in v krvni obtok sprošča hormone, je ravno nasprotno zelo diskreten, saj se po mnenju številnih uporabnic ne opazi (občuti) niti pri spolnem odnosu, zamenjati pa ga je treba enkrat na mesec (tri tedne v uporabi in en teden premora, torej režim 21/7).

Tabletka za vsak dan

Velika novost je po mnenju ginekologinje tudi nadomestitev klasičnega režima jemanja tabletk 21/7, pri katerem 21 tabletkam sledi sedemdnevni premor z drugačnimi režimi.

Novejša režima 24 + 4 ali 16 + 2 prinašata uporabnicam kar nekaj prednosti. “Prva prednost je preprosta uporaba, ki hkrati omogoča boljšo doslednost rabe kontracepcije," pojasnjuje Vrabič Dežmanova. Uporabnice vsak dan vzamejo eno tabletko. Ker premora med jemanjem tabletk iz posamezne škatlice ni, jim ni treba skrbeti, da bi pozabile pravočasno vzeti naslednjo tabletko. Ta režim se je po besedah strokovnjakinje izkazal tudi za učinkovitejšega, saj 24 aktivnih tablet veliko učinkoviteje zavre ovulacijo med kratkim štiridnevnim premorom kot med tedenskim premorom pri običajnem režimu 21/7.

“Izboljšajo se tudi vse z menstruacijo povezane težave (bolečine, krči, predmenstrualni sindrom, močne krvavitve), nad katerimi se uporabnice pritožujejo v enotedenskem premoru pri režimu 21/7.”

Komentarjev 3
  • realna 23:00 12.november 2013.

    sami strupi-farmacevtske korporacije fajn služijo in zdravniki dobivajo fajne provizije od predpisanih receptov

  • katka25 11:52 12.november 2013.

    Ful "neškodljiva" mhm lepo fopajo narod...

  • majdas 10:38 12.november 2013.

    Že ko berem "hormonska", me vse mine ... Vsekakor neškodljiva, skoraj bi lahko rekel BIO ...