Magazin > Lepota & telo
58 ogledov

Znanstveniki odkrili način "branja sanj"

spanje ženska postelja Shutterstock
Japonski znanstveniki iz tokijskega laboratorija za nevroznanosti ATR so sporočili, da jim je z uporabo magnetne resonance uspelo najti način "branja" sanj.

V raziskavi jim je v več kot 70-odstotkih primerov uspelo predvideti, o čem sanjajo sodelujoči v raziskavi, med drugim 15 specifičnih stvari, kot so besede, knjige in ljudje. Raziskovalci so z magnetno resonanco odkrivali dele možganov prostovoljcev, ki so bili aktivni v začetku spanja. Nato so jih prebudili in spraševali, o čem so sanjali.

Po 200 ponovitvah so odgovore primerjali z "možganskimi zemljevidi", ki so jih dobili z magnetno resonanco, s čimer so ustvarili bazo podatkov.

Dekodirani vzorci sanj in omenjene baze so sicer drugačni od posameznika do posameznika, zato jih ni mogoče posplošiti na ostale ljudi, pojasnjuje vodja raziskave Jukijasu Kamitani. Njegova ekipa sedaj poskuša predvideti tako vojne, barve in čustva, ki jih doživljamo v sanjah, kakor tudi celotne zgodbe. Kamitani ob tem priznava, da so še zelo oddaljeni od razumevanja celotnih sanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.