Magazin
65 ogledov

Malenkosti, ki so spremenile svet

jajca Shutterstock
Nekateri izumi so bolj opevani kot drugi, vendar je veliko takšnih, brez katerih bi bilo življenje težje.

Elastika

Pisalo se je leto 1845, ko je v tovarni za predelavo kavčuka prišlo do napake v proizvodnji. Celotna serija gumijastih cevi je imela preozek premer, da bi bile uporabne. Inženir Stephen Perry naj bi jih iz besa začel rezati na drobne koščke. Še danes, več kot 150 let po izumu, so gumice ene izmed najpriročnejših rešitev, ko je treba kaj povezati skupaj!

Pločevinka

Eden najpomembnejših izumov, ki je omogočil razvoj prehrambne industrije. Zahvala za izum pa gre posredno Napoleonu, saj je ta ponudil denarno nagrado tistemu, ki bo iznašel način shranjevanja hrane. Potreba je bila vojaškega značaja, saj je francoska vojska pri osvajanju potrebovala ustrezen način zagotavljanja hrane. Nicolas Appert je po naključju odkril, da se hrana, skuhana v zaprtih kozarcih, ki ne prepuščajo zraka, pokvari bistveno kasneje. Hrano je zaprl v kozarce in steklenice, ki jih je dobro zaprl s pločevino in prekuhal v kropu. Žal so se kozarci na vojaških pohodih prepogosto razbili, zato je Peter Durand leto kasneje predstavil izpopolnjeno inovacijo – hrano je na podoben način zaprl v jeklene posode.

Obliž

Earle Dickson je bil zadolžen za nabavo bombaža pri podjetju Johnson&Johnson. Earl je imel ženo Josephine, ki ni bila ravno spretna in se je med hišnimi opravili večkrat poškodovala. Pomagal ji je tako, da je okoli rane položil gazo, ki jo je oblepil s selotejpom. Žal pa se na ta način gaza ni dolgo obdržala na poškodovanih prstih. Tako se je Earl domislil in izrezal kos gaze ter ga nalepil na sredino selotejpa. Nastal je obliž.

Nakupovalna vrečka

Walter H. Deubner je imel v lasti majhno trgovino z živili. Ljudje so kupovali le toliko, kolikor so lahko odnesli v rokah. Walter je razmišljal, kako bi lahko povečal prodajo. Domislil se je nakupovalne vrečke, ki je bila poceni, a hkrati dovolj močna, da je zdržala več stvari, ki so jih kupci kupili. Prodaja se je povečala, Deubner je svoj izum patentiral, vrečka pa je postala tako priljubljena, da je Deubner opustil trgovino in ustanovil tovarno za proizvodnjo vrečk.

Embalaža za shranjevanje jajc

Joseph Coyle iz Britanske Kolumbije je bil urednik lokalnega časopisa. Lastnik hotela je prišel v spor s kmetom, pri katerem je kupoval sveža jajca, saj mu je ta vedno dostavil kar nekaj razbitih jajc. Urednik Coyle se je domislil kartonske embalaže, ki je jajca varovala pred razbitjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.