Magazin
344 ogledov

Martinova pojedina mora biti mastna

raca Shutterstock
Na martinovo je treba užiti pravo hrano, da želodce pripravite na pokušino prvega vina.

Martinova pojedina mora biti po tradiciji obilna, mastna in hrustljava ter zalita z vinom.  
Če boste porabili tudi suhe slive in jabolka, bo obrok še okusnejši pa tudi bolj zdrav. Slive in jabolka namreč pomagajo pri presnovi maščob in zniževanju holesterola.

Raca ali gos

Raca ima nežnejši, gos pa intenzivnejši okus. Za nobeno ne potrebujete močnih začimb. Ker je pečena raca pustejša, jo nadevajte z jabolki, iz katerih bo črpala vlago. Nadev bo še boljši, če mu boste dodali kostanj in slanino. Gos ali raco na koncu pečenja namažite z medom;  kožica bo tako sladko zapečena. Štirikilogramska gos bo dovolj za šest jedcev, raca, ki tehta okoli dva kilograma, pa je dovolj za dva.

Mlinci ali pire

Slan kostanjev pire bo še boljši, če boste kostanj skuhali v goveji ali zelenjavni juhi in ji dodali nekaj suhega vina. Juho lahko uporabite tudi za redčenje pireja. Olupljenemu kostanju dodajte sladko smetano, maslo, sol in poper. Za prilogo lahko ponudite mlince, ki jih servirate na vročem maslu in posipljete z makom.

Mehko in okusno rdeče zelje

Priloga. Rdeče zelje narežite na rezance in ga dajte v večje cedilo. Zavrite okoli dva litra vode in jo polijte po svežem zelju. To bo tako hitro mehko, hkrati pa bo ohranilo okus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.