Magazin
53 ogledov

Na kolesih po svetu

avtodom Shutterstock Fotografija je simbolična.
Avtodom zagotavlja neodvisne in samostojne počitnice. Potrebne so natančne priprave.

Če ste se odločili za najem avtodoma, mora biti ta ob prevzemu brezhiben, pripravljen tako za vožnjo kot bivanje. "Umazana, obtolčena zunanjost vozila govori o slabi skrbi zanj, posledično pa nam lahko tako vozilo pokvari dopust. Tudi notranjost vozila mora biti snažna, tehnična oprema pa polno delujoča. Zaželeno je, da najemodajalec pripravi popolno opremo za kampiranje, ki vključuje tudi zastirala voznikove kabine, prtljažnik za kolesa in tekočino za stranišče," našteva Rok Vizovišek, urednik revije Avto-dom.

Za starejšega popust

"Starost avtodoma ni eno od glavnih meril pri odločitvi za najem, vseeno pa najemnikom priporočam, naj se pozanimajo o popustu pri najemu osem in več let starega vozila," svetuje Vizovišek. V visoki sezoni stane dan najema več kot 100 evrov, v nizki pa od 65 do 100. Cena je odvisna tudi od dolžine najema – krajši najem je po navadi dražji. Rezervacije avtodomov se začnejo že v prvih mesecih leta, za najem pa se izplača povprašati tudi pri manjših ponudnikih.

Nemčija in Italija najljubši

Med najbolj priljubljenimi cilji slovenskih avtodomarjev izstopajo Nemčija, Italija, Nizozemska in Grčija. "Medtem ko zadnja privlači predvsem zaradi robinzonskih počitnic, je v prvih treh zelo dobro poskrbljeno za avtodomarje. Skoraj vsaka vas ima postajališče, kjer lahko avtodomarji za sorazmerno majhen denar – po navadi za okrog 10 evrov – parkirajo, tam prenočijo in uporabijo sanitarne postaje," dodaja Vizovišek.

Priprave na pot

Kavcija. Kavcija za avtodom je po navadi od 700 do 900 evrov. Če vozilo vrnete v stanju, v kakršnem je bilo pred prevzemom, vam jo vrnejo. Vožnja. Upoštevajte velikost avtodoma pri vožnji skozi ozke prehode in nizke podvoze. Ob najemu se z lastnikom peljite na poskusno vožnjo, da se navadite na višino vozila. Okvare. V pogodbi, ki jo sklenete z lastnikom avtodoma, preverite, kako je urejeno kritje stroškov. Če se vam avtodom na poti pokvari, se najprej posvetujte z njegovim lastnikom. Prenočitev. Pred potovanjem se pozanimajte, ali lahko v državi, v katero potujete, prenočite tudi zunaj avtokampa. V Nemčiji, Franciji, Italiji in Grčiji denimo lahko na parkirišču prenočite eno noč, na Češkem in Slovaškem, če ima avtodom tudi stranišče, na Nizozemskem pa z dovoljenjem policije. Natančnejše podatke dobite na spletni strani Udruge kampista Hrvatske. Gorivo. Poraba goriva se giblje med 10 in 13 litri na 100 kilometrov. Potovanje po Sloveniji. Informacije o vseh slovenskih postajališčih je mogoče dobiti na turističnem portalu Sloveniaholidays.com.

Pazite na vlomilce

Pred najemom. Kadar ne prenočujete na zavarovanem parkirišču ali v kampu, poskrbite za varnost. Nemško avtomobilsko združenje priporoča, da zaprete vrata in okna, saj prezračevalna lina na strehi zagotavlja dovolj zraka. Vrata vozila pred odpiranjem od zunaj zavarujte s pasom ali verigo, poleg tega aktivirajte protivlomni alarm. Avtodom parkirajte na čim bolj obljudenih parkiriščih v bližini gostinskih objektov. Ključe čez noč puščajte v kontaktni 
ključavnici. Vozilo parkirajte tako, da boste lahko v nujnem primeru brez obračanja nemudoma zapustili parkirišče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.