Magazin
33 ogledov

Naj destinacije za avanturiste

Masada, Izrael
1/20
Žurnal24 main
Za vse, ki na dopustu ne morete biti pri miru in najbolj uživate v aktivnih, pustolovskih počitnicah: najboljši deželi za avanturistične počitnice sta Švica in Izrael, med najboljše pa se je prebila tudi Slovenija.

Adventure Travel Trade Association (gre za združenje, ki "opazuje" ponudbo in organizacijo avanturističnih počitnic po svetu) je nedavno tretjič objavilo indeks ADTI – Adventure Travel Development Index oziroma indeks razvitosti avanturističnih potovanj. ADTI so prvič izračunali za leto 2008, zdaj so na voljo podatki za leto 2010, v raziskavo pa je bilo vključenih 195 držav. "Indeks meri, kako potencialno kompetitivna v avanturističnem turizmu je dežela. Višina indeksa ni odraz tega, kako priljubljena za avanturistične počitnice je trenutno neka dežela, čeprav se v določenih primerih ujema z ugledom dežele in njeno priljubljenostjo pri avanturistih," so zapisali avtorji poročila. Tudi metodologija izračuna ADTI je morda videti nekoliko zapletena, saj upoštevajo deset temeljnih kategorij, med katerimi so infrastruktura, varnost, trajnostni razvoj, naravni viri ...

Švica drugič najboljša

Države so pri točkovanju razdeljene v dve skupini: razvite države in države v razvoju. Veliko več, kar 165, je držav v razvoju in med njimi je tudi Slovenija. Med razvitimi državami se je na vrhu znašla Švica – "izjemna zimska in poletna destinacija" –, ki je bila najboljša že leta 2008, Islandija pa je bila prva leta 2009. Med deželami v razvoju se je letos najbolje odrezal nemirni Izrael, med deseterico pa se je drugič znašla tudi Slovenija, a vseeno malo manj uspešno kot lani. Med desetimi najboljšimi v skupini držav v razvoju sicer še nikoli ni bila nobena druga država nekdanje Jugoslavije. Dežele z najvišjim indeks razvitosti avanturističnih potovanj si poglejte v galeriji – najprej deset najboljših med deželami v razvoju, sledijo pa še najboljše med razvitimi deželami. Evropa (sredozemski del sicer šepa nekoliko zadaj) je za avanturiste zmagovita izbira.

Komentarjev 1