Magazin
10 ogledov

Najmlajše zaščitite pred ugrizi klopov

fantek Shutterstock
Z aprilom smo stopili v obdobje, ko uživanje v naravi zaradi klopov postane manj brezskrbno, otroci pa ravno ob tem času začenjajo vse več časa preživljati na svežem zraku.

Z nekaj preprostimi ukrepi lahko poskrbite, da bodo tudi najmlajši varni pred ugrizi klopov.

Povsod, kjer se vidi koža

Nanos zaščitnega sredstva proti klopom naj bo temeljit, a ne pretiravajte in upoštevajte navodila (sredstva vsebujejo tudi strupene snovi!). Na otrokovo kožo jih nanesite vi, saj se boste tako izognili temu, da se bo malček z rokami, umazanimi od zaščitnega sredstva, dotikal oči ali roke dajal v usta. Losjon nanesite na vse predele kože, ki niso pokriti z oblačili, in tudi tiste predele, kjer se koža izpostavi ob gibanju (okrog pasu in gležnjev, više pod rokavi, za vratom ...).

Svetli in gladki materiali

Pomemben del zaščite so tudi oblačila. Ta naj bodo seveda udobna, da se lahko otrok v njih prosto giba, priročno pa je tudi, če so svetle barve (na njih je klopa mogoče takoj opaziti) in iz gladkih materialov, ki se jih klop težje oprime. Pokrite naj bo čim več kože, tudi v toplejših dneh. Ne pozabite pokriti glave. Oblačila lahko za dodatno zaščito tudi popršite s sredstvom proti klopom.

Brez izletov v grmovje

Največ klopov se skriva v podrasti in grmovju, zato ob izletu v naravo raje izbirajte uhojene poti in otrokom ne dovolite, da se preveč oddaljijo od steze.

Pregled ob prihodu domov je rutina

Kljub vsej previdnosti in uporabljeni zaščiti se lahko zgodi, da klop najde drobno nezaščiteno mesto in vas ugrizne. Prav zato je zelo pomembno, da ob prihodu domov s sprehoda po naravi otroka slečete ter temeljito pregledate njegovo telo in lasišče. Večji otroci lahko to seveda storijo tudi sami. Če odkrijete klopa, še ni čas za paniko, saj niso vsi okuženi. Živalico previdno odstranite s pinceto, v prihodnjih dneh pa bodite pozorni na morebitne spremembe na koži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.