Magazin
72 ogledov

Največ energije porabite na tešče

Poraba kalorij čez dan se poveča tudi, če zjutraj delate vaje za moč. (Foto: Shu Žurnal24 main
Vadba je učinkovitejša v jutranjih urah.

"Najboljša vadba za izgubo maščobe in porabo kalorij je jutranja vadba na tešče," razkriva nutricionistka in inštruktorica pilatesa Maja Jeereb. "Aerobna vadba, denimo tek, kolesarjenje in plavanje, zgodaj zjutraj omogoča največjo porabo kalorij iz maščob. Raziskave so pokazale, da je ta do dvesto odstotkov večja kot pri vadbi čez dan ali zvečer, ko smo že zaužili nekaj obrokov hrane," navaja.

Poraba maščobe iz zalog
Pri vadbi na tešče je raven sladkorja v krvi najnižja, ker že dolgo nismo zaužili hrane, in prav zato začne, pojasnjuje Jeerebova, "telo porabljati energijo iz maščobnih zalog". Najboljša jutranja vadba je po njenem mnenju 40 minut lahnega teka vsak drugi dan.

Zajtrk po vadbi
"Priporočam, da pred jutranjo vadbo spijete le velik kozarec vode ali naravnega soka, lahko tudi črno nesladkano kavo ali zeleni čaj," pravi Jeerebova. Limonada ali sveže iztisnjen pomarančni sok bosta pospešila izgorevanje maščob pri vadbi, kava pa bo pospešila presnovo. "Zelo pomembno je, da v 30 minutah po končani vadbi zaužijete kakovosten zajtrk, saj s tem telesu zagotovite vsa potrebna hranila, ki jih boste potrebovali čez dan," poudarja Jeerebova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.