Magazin
839 ogledov

Nasveti za vzgojo mačk

mlada muca Shutterstock
Mladi muci takoj, ko pride v vaš dom, postavite jasna pravila. Mačke so zelo svojeglave, ničesar ne boste dosegli s prisilo. Pri vzgoji je potreben čas in sklepanje kompromisov.

Mačje stranišče

Ko mačje stranišče prinesete domov, ga postavite na izbrano mesto, napolnite s peskom in pustite mački, da ga sama razišče. Stranišče naj bo na takem mestu, da ima mačka pri opravljanju potrebe mir, dostop do stranišča pa naj bo enostaven. Mačko lahko spodbudite, da začne uporabljati mačje stranišče tako, da jo zjutraj in zvečer ter po vsakem obroku postavite vanj.

Ko muca pokaže kremplje

Praskanje je naravno vedenje mačk, saj imajo mačke med blazinicami vonjalne žleze, iz katerih se med praskanjem sprošča vonj. Če mačka živi pretežno v stanovanju, ji namestite praskalnik. Če ga noče uporabljati, jo lahko spodbudite s pomočjo posebnega zelišča, mačje mete. Mačjo meto razpršite po praskalniku in mačka bo praskala in grizla po praskalniku, ne pa po vašem najljubšem naslanjaču.

Igranje

Tudi igra je del vzgoje. Z igro boste okrepili odnos med vami in vašo ljubljenko. Mačke zelo rade "napadajo plen" in tudi svoje skrbnike večkrat presenetijo z zasedo. Za mlade mačke je normalno, da nenadoma skočijo in zdrvijo po hiši v divjem razburjenju. To je normalno vedenje mladičev. V naravi bi mačka to energijo porabila za lov, v hiši pa jo sprošča z divjanjem. Če igra z vašo kosmatinko postane pregroba, je bolje, da za igro uporabljate mačje igrače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.